Film: En waar de sterre bleef stille staan

16 december 2010 at 07:20 1 reactie


 

Laat een jonge regisseur en een groep acteurs met het syndroom van Down los op een toneelstuk van Felix Timmermans en je krijgt En waar de sterre bleef stille staan, een parel van een film over goed en kwaad, hemel en aarde, rijk en arm en, last but not least, de wonderlijke geboorte van het kindeke Jezus. Een uniek kerstverhaal.

Het verhaal van Timmermans behoort ondertussen tot de canon van de Vlaamse literatuur. Drie armoezaaiers (Schrobberbeeck, Pitje Vogel en Suskewit) besluiten hun armzalige bestaan te ontvluchten en gaan Driekoningen zingen. Het werkt nog ook, want het geld komt vlotjes binnen. En dan lopen ze het pasgeboren kerstekind tegen het lijf. Het blijkt niet zo simpel om met die nieuw vergaarde rijkdom om te gaan, want ook de duivel loert om de hoek.

Regisseur Gust Van Den Berghe heeft de verhaallijn helemaal uitgebeend. “Een verdienste van de acteurs”, geeft hij aan. “Zij dragen de film en hebben hem mee gemaakt.” Jelle Palmaerts, Paul Mertens en Peter Janssens – alle drie actief in Theater Stap – zetten inderdaad een verbluffende acteerprestatie neer. Maar weinig professionele acteurs slagen erin het acteren te overstijgen en hun personage echt te zijn. Wel, zij doen het op een virtuoze manier. Met weinig dialoog, maar des te meer mimiek.

En waar de sterre bleef stille staan is ongetwijfeld een van de moeilijkst te recenseren films van de voorbije jaren. De film betovert, ontroert, sleept je mee. Maar hoe dat komt, daar kun je als kijker moeilijk je vinger op leggen. Is het de prachtige fotografie (bijna uitsluitend in zwart-wit) met de immer wijdse horizon? Is het de bevreemdende setting? Het tijdloze verhaal? De scènes lijken losvast aan elkaar te hangen en toch blijft Timmermans’ verhaal als een warme gloed doorschemeren. Het is een film die meer vragen oproept dan beantwoordt en die je eigenlijk onmiddellijk een tweede keer wil bekijken. En dat moet u misschien maar gewoon doen.

Peter Heirman

En waar de sterre bleef stille staan, België

Regie: Gust Van Den Berghe

Met: Jelle Palmaerts, Paul Mertens, Peter Janssens

De film gaat op 20 en 21 december in première in bioscopen en culturele centra in heel Vlaanderen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek-Jeugd: Will Grayson, Will Grayson (John Green, David Levithan) Film: Winnaars Kortfilmfestival Leuven

1 reactie Add your own

  • 1. Film: Blue Bird « Peter Heirman  |  27 oktober 2011 om 19:10

    […] Van Den Berghe doet het weer. Na zijn betoverende adaptatie van Felix Timmermans’ ‘En waar de sterre bleef stille staan’ van vorig jaar zet hij nu zijn klauwen in L’oiseau bleu, een theaterstuk van Maurice […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: