Boek: Licht uit in Wonderland (DBC Pierre)

11 januari 2011 at 12:24 Plaats een reactie


Toen Louis Paul Boon op het einde van de Tweede Wereldoorlog Abel Gholaerts uitbracht, werd hij onthaald op pek en veren. ‘Het is vreselijk van gruwelijkheid en mottigheid’, schreven recensenten. ‘Het stinkt naar den beerput.’ Maar wat moet een mens dan zeggen van DBC Pierre’s Licht uit in wonderland?

Al in de tweede zin van zijn boek laat de Australische auteur, in 2003 nog winnaar van de Man Booker Prize, zijn hoofdpersonage Gabriel Brockwell aankondigen dat hij zelfmoord wil plegen. Gabriel is 25, zit in rehab maar lijkt daar niet direct de zin van in te zien, want ‘alle geluk dat niet uit genotsmiddelen voortkomt, is onecht’. Zelf omschrijft hij zich als pamflettenschrijver, product van onze tijd, gesjeesde student, mislukte man, slechte dichter en onovertuigde activist.

Niet direct een 21ste eeuwse tegenhanger van de jonge Werther maar Gabriel heeft dan ook geen liefdesverdriet. Hij is ervan overtuigd dat de wereld onherroepelijk naar de kloten gaat. Het feestje is afgelopen, de flessen zijn leeg, de borrelnootjes beduimeld. ‘Tabé vrije markten’, orakelt hij, ‘vaarwel termijnen en voorwaarden, ciao valse lachjes, haha, joepiejee. De laatste feestvierders zijn de klaplopers die we altijd zien op gratis evenementen, en nu kotsen ze wijn. Ik voel geen spijt maar trots nu ik ontdekt heb hoe de zaken ervoor staan, en er op tijd uitstap.’

Het ultieme bacchanaal

Maar voor die finale exit wil onze jonge vriend nog eens het varken uithangen. Zoals de Grote Jongens. Het graf wenkt toch. Hij pikt het geld van zijn linkse actiegroep en vertrekt naar Tokio. Daar werkt zijn jeugdvriend Smuts als kok in een restaurant waar de plaatselijke nouveaux riches niet alleen komen schransen maar ook kicks zoeken. Die van de fugu bijvoorbeeld, een vis als een doodskus die tetrodotoxine bevat en 275 maal zo giftig als kaliumcyanide is. Rare macho’s, die superrijken.

Het bezoek loopt compleet uit de hand, een Japanse notabele overleeft zijn doodskus niet en Smuts belandt in de cel. Voor Gabriel het sein om zijn begrafenisstoet verder te zetten in Berlijn: de stad waar zijn vader ooit een nachtclub runde. Hij raakt er betrokken bij een feestje dat La grande bouffe doet verbleken tot een snelle hap over de middag. Of wat dacht u van een eindeloos banket op een voormalige nazi-luchthaven met gerechten als ‘soufflé van kammosselen met hoorn van de zwarte neushoorn’, ‘hersenen van gouden leeuwaapje’, ‘reuzenpandapoot met kievitsbonen’ en ‘gekaramelliseerde wittetijgerwelp’?

Doet-ie het of doet-ie het niet?

Licht uit in wonderland lijkt in essentie over de zelfmoordplannen van Gabriel te gaan. Maar het is duidelijk niet alleen Gabriel die gered moet worden. DBC Pierre schets een dolgedraaide vrije markteconomie die aanzet tot de meest platte, blinde consumptie, een wereld van struikrovers, haaien en jakhalzen, hoererij en geld. Wie zo’n wereld analyseert, kan inderdaad al eens voor de dag komen met een boek dat naar den beerput stinkt.

Het nihilisme en sarcasme spat bij momenten van de bladzijden. En alleen al van het lezen raak je bedwelmd van de cocktail van legale en illegale drugs waarop Gabriel leeft. Maar toch is Licht uit in wonderland soms gewoon ook ontroerend, ja zelfs herkenbaar. Het is van alles wat. Wij hebben dit boek dan ook graag gelezen: om een of andere gekke reden vonden we het erg passen bij de tijd van het jaar.

Thomas Blommaert

DBC Pierre, Licht uit in Wonderland, Uitgeverij Podium

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2010 in review Boek-Expo: 6 miljard mensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: