Boek-Expo: 6 miljard mensen

12 januari 2011 at 07:00 Plaats een reactie


Meer dan 6 miljard mensen lopen er rond op onze wereldbol. Dat zijn dus: 6 miljard levens, 6 miljard gezichten en een veelvoud van dat gigantische aantal aan dromen, angsten, ideeën, herinneringen en liefdes. Veel van die levensverhalen zouden op zich al goed zijn voor een pakkende roman, maar de bekende Franse natuurfotograaf Yann Arthus-Betrand maakte er samen met een ploeg reporters één bladerboek van, over leven, liefde en geluk. Van dat boek kan je nu ook een videotentoonstelling gaan bekijken, met filmpjes die je onder meer al op Canvas kon zien. Angst, haat en liefde

Voor ‘6 miljard mensen’ interviewde en fotografeerde het team van Arthus-Bertrand 5600 mensen in de wijde wereld (en neem dat maar letterlijk, want ze belandden in exact 75 landen in alle continenten, van Mali tot Bolivië en van Wit-Rusland tot Canada). Met vragen over geluk, de natuur, liefde, geweld, kinderen, herinneringen en toekomstplannen legden ze de ziel van de aardbewoner bloot.

Heeft die ziel een gemeenschappelijke factor? Het antwoord op die vraag laten we over aan filosofen, wij waren vooral onder de indruk van de eerlijke verhalen van al die verschillende mensen. De vroegste herinnering van Nukhbat uit Pakistan? “Dat was de eerste keer dat mijn vader mij sloeg.” Wat Jasna uit Bosnië-Herzegovina heeft geleerd van haar ervaring met de oorlog? “Die hoeveelheid haat die je voelt, dat is een haat die we allemaal dragen en zullen blijven dragen.” De grootste angst van Loïc uit Frankrijk? “Dat zou zijn om te ontdekken dat God echt bestaat.”

Een jong meisje uit Indonesië vertelt met stralende ogen: “Liefde is als een ei. Als je te hard drukt op een ei, dan breekt het. Maar als je het niet goed vasthoudt, dan valt het. Neem je het goed vast, dan blijft het liggen in je handpalm.”

Allemaal anders

6 miljard mensen: zo verschillend. In de filmpjes zie je een bodypaintster en fotografe uit Groot-Brittannië, een huismoeder, een show-producer uit Amerika, een rabbijn uit Israël, een jazz-zangeres uit Brazilië, een vertaler uit Syrië. Een hele rist geïnterviewden passeert voor je ogen: vrouwen en mannen, jongelui en oudere mensen, blank, bruin en zwart, met een ooglapje of dreadlocks, met een gezicht doorgroefd met rimpels of ogen vol dromen en hoop.

Pict by E. Herchaft / Reporters

En net die verscheidenheid is de sterkte van het hele project. Hoe meer verhalen je in je opneemt, hoe meer je gaat beseffen hoe verschillend we allemaal zijn. En hoe we toch allemaal net hetzelfde willen: leven, liefde en geluk. Met het project ‘6 miljard mensen’ heeft Yann Arthus-Bertrand gedaan wat we eigenlijk allemaal wel eens zouden willen doen: wildvreemde mensen aanspreken en hen vragen wie ze zijn en wat ze willen. Dat het resultaat (een fotoboek, filmpjes, een website en een videotentoonstelling) niet hoogdravend of intellectueel is maar net met beide voeten op de grond blijft staan, maakt van ‘6 miljard mensen’ een geslaagd project.

6 miljard mensen. Over leven, liefde en geluk

Het boek: 6 miljard mensen: over leven, liefde en geluk (Yann Arthus-Bertrand; gerealiseerd door Sibylle d’Orgeval en Baptiste Rouget-Luchaire). Tielt, Lannoo, 2009. 319 p.

Videotentoonstelling ‘6 Miljard Mensen’ in Tour & Taxis, Brussel (nog tot 11 april). Leerkrachten kunnen op de website een pedagogisch dossier over de expo downloaden.

Website: www.6milliardsdautres.org

Entry filed under: Boeken, Expo, Film, Fotografie.

Boek: Licht uit in Wonderland (DBC Pierre) Film: Pulsar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: