Film: Pulsar

13 januari 2011 at 03:06 6 reacties


Matthias Schoenaerts als de wanhopige Samuel in de Belgische film Pulsar.

Samuel blijft eenzaam achter in zijn flat wanneer zijn vriendin Mireille voor 3 maand naar New York trekt. Geen nood, ze kunnen elkaar nog altijd liefkozen voor de webcam. Tot een hacker Samuels draadloze netwerk binnendringt en geleidelijk zijn relatie en zijn leven overhoop gooit. De pijnlijke misverstanden stapelen zich op en Samuel ontwikkelt een fobie voor straling. Regisseur Alex Stockman toont met Pulsar hoe digitale technologie ons leven kan beheersen en kan uitgroeien tot een onzichtbare vijand. Een even bevreemdende als fascinerende psychologische thriller.

Stockman weet de spanning geleidelijk op te bouwen, aanvankelijk nog met enkele absurd grappige interventies van netwerkspecialisten, de ene nog dubieuzer dan de andere. Kriku bijvoorbeeld denkt ooit berichten uit de lucht te kunnen vangen. Wat aanvankelijk nog absurd lijkt, wordt gaandeweg echter steeds realistischer. Tot de absurditeit omslaat in latente dreiging.

Wie zich aan een whodunit verwacht, zal bedrogen uitkomen. De hacker blijft als een virtuele kwelgeest door het hoofd van Samuel (overigens uitstekend vertolkt door Matthias Schoenaerts) spoken. Waar het internet hem in het begin nog met zijn vriendin en de wereld verbindt, raakt hij hoe langer hoe meer geïsoleerd. Zelfs het sporadische contact met zijn buren komt bedreigend over. De man gaat uiteindelijk zo ver dat hij zijn muren van een beschermende coating voorziet. Zijn leven vernauwt zich tot zijn computerscherm. Hij gaat er mee slapen en staat er mee op, tot zelfs zijn job als medicijnkoerier er bij inschiet.

Intieme omhelzing

Een knappe thriller van Alex Stockman die de spanning geleidelijk weet op te drijven en op geen enkel moment vervalt in gemoraliseer of goedkope, ‘verrassende’ plotwendingen. “Mijn film is geen pleidooi tegen digitale technologie”, zegt hij daarover in Visie. “Ik laat wel zien dat een webcam nooit de intieme omhelzing kan vervangen.” Wij hadden het niet mooier kunnen verwoorden.

Peter Heirman

Pulsar, België

Regie: Alex Stockman

Met: Matthias Schoenaerts, Tine Van Den Wyngaert, Vincent Lecuyer, Sien Eggers, Nico Sturm, Marit Stocker

De film speelt vanaf 19 januari in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek-Expo: 6 miljard mensen Boek: Dat weet je niet (Jens Christian Grøndahl)

6 reacties Add your own

 • 1. silent mama  |  15 januari 2011 om 13:15

  Heel subtiele schone film! Alweer een andere Matthias gezien, alweer een feest!

  Beantwoorden
  • 2. Elke  |  23 maart 2012 om 17:21

   Enig idee of Matthias in mei naar Cannes gaat?
   Je mag me contacteren via mijn emailadres.

   Elke

   Beantwoorden
 • 3. asocialgodfella  |  24 januari 2011 om 20:52

  ook hier zitten we wat op een andere golflengte 🙂 film was voor mij één grote desillusie waarna ik frustrerend en ontgoocheld de zaal verliet… tot ik in de gangen mensen hoorde die dit de hemel inprijzen. gelukkig verschillen smaken! waarschijnlijk zul je je dus niet kunnen vinden in deze recensie: http://filmsseenonscreen.wordpress.com/2011/01/19/pulsar/

  Beantwoorden
 • 5. Frank  |  24 januari 2012 om 22:54

  Persoonlijk vind ik het einde echt teleurstellend. Wat heeft die woestijn nu in godsnaam met het verhaal of met de personages te maken? Of mis ik één of andere dubbele betekenis? En dan die boom die hij tijdens het joggen ineens gaat fotograferen. Ik kreeg de indruk dat ze dingen zochten om de film te vullen, zonder zelf goed te weten waar ze naartoe wilden.

  Beantwoorden
 • 6. ziza  |  15 april 2012 om 17:14

  Ik heb de film gisteren gezien en het was ook niet echt mijn genre. Matthias deed het uitstekend maar het kon mij niet boeien. Het bleef te lang op hetzelfde niveau, ik verwachtte misschien teveel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: