Boek: Hoe verandert internet je manier van denken?

15 februari 2011 at 16:49 Plaats een reactie


Of het nu is om onze zieleroerselen de wereld in te sturen via Facebook, uit te zoeken hoeveel vertraging onze trein heeft of het nieuws te bekijken, het wereldwijde web is nooit ver weg. In Hoe verandert internet je manier van denken? laten 151 academici, wetenschappers, kunstenaars en andere creatieve vogels hun licht schijnen over de vraag uit de titel. Dat lijkt te vloeken met alle commerciële wetten, maar het is het vertrouwde concept van The Edge Foundation, een internationale vereniging van wetenschappers en kunstenaars waaronder auteur Richard Dawkins, Nobelprijswinnaar Frank Wilczek en U2-producer Brian Eno.

In zijn inleiding merkt natuurkundige W. Daniel Hillis op dat het internet niet hetzelfde is als het web. Het internet slaat volgens hem op het mondiale netwerk van computers dat onder andere het web mogelijk maakt maar ook pakweg de route van een vliegtuig berekent. Het zorgt ervoor dat onze beslissingen steeds meer genomen worden door een verstrengeld, zich voortdurend aanpassend netwerk van mensen en apparaten.

‘Onze relatie met dit systeem heeft iets weg van onze relatie tot het ecosysteem’, zegt Hillis. Maar als Nicholas Carr twee bladzijden verder in de eerste echte bijdrage van het boek over het internet spreekt, dan bedoelt hij gewoon het web. Het illustreert de vrolijke anarchie: 151 stemmen, 151 meningen , 151 benaderingen en vocabulaires.

Stoet van botsende meningen

Zo’n stoet van botsende meningen kan soms vermoeiend zijn. In dit geval is het vooral verrijkend, omdat alle auteurs het thema bekijken vanuit hun eigen achtergrond. Zo klinkt het bij de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei, onder andere architect van het Vogelneststadion in Peking: ‘Ik denk alleen nog op internet. Mijn manier van denken is verdeeld in online en offline. Als ik niet op het net ben, denk ik niet zoveel.’

Wat lees je bij de Engelse schrijver Tom McCarthy? ‘In de westerse cultuur heeft het altijd om netwerken gedraaid: denk maar aan de lichtsignalen die Clytemnestra kreeg in de Oresteia, of het estafettesysteem waarlangs Oedipus zijn weg moest vinden. Internet belichaamt een logica die er al was.’

Of wat te denken van neurowetenschapper Joshua Greene die zegt: ‘Internet verandert onze manier van denken net zo min als de magnetron iets heeft veranderd aan de manier waarop we ons voedsel verteren.’ Terwijl zijn collega Sam Harris schrijft dat hij niet weet of de menselijke geest ooit kan worden geüpload op het internet maar daaraan toevoegt dat hij constateert dat het uploaden al aan de gang is. En nog een andere collega, Terrence Sejnowksi, zijn bijdrage afsluit met de vraag: ‘Welke prijs moeten we uiteindelijk betalen voor alwetendheid?’

Een eenduidig antwoord op de vraag in de titel zal u dus niet krijgen. Maar misschien is dat net de charme van dit boek. The Guardian prees het als ‘fascinerend en provocatief’. Provocerend zouden wij het niet noemen. Maar onderhoudend absoluut.

Thomas Blommaert

John Brockman, Hoe verandert internet je manier van denken?, Maven, Amsterdam, 415 pagina’s

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: De eenzaamheid van de priemgetallen Actietip: Ik kyoto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: