Film-dvd: Le cose che restano (De dingen die blijven)

23 februari 2011 at 19:11 2 reacties


Le cose che restano zoomt in op het leven van een Italiaanse familie. Vader, moeder, drie zonen en een dochter. Uitgerekend Lorenzo, de jongste en meest levenslustige van de broers, komt om na een nachtje logeren bij zijn liefje. De familieleden verwerken de shock elk op hun manier, waarbij de onderlinge relaties danig onder spanning komen te staan. Ondertussen loert de actualiteit uit het Italië van de voorbije 20 jaar voortdurend om de hoek. Deze kroniek komt van dezelfde makers van La meglio gioventú en geldt dus zowat als de officieuze opvolger. Deze dvd-reeks pikt de draad op waar zijn voorganger hem liet liggen, ook al is het geen sequel als dusdanig.

La meglio gioventú werd destijds alom de hemel in geprezen en terecht, maar deze opvolger overtreft hem nog. Regisseur Gianluca Maria Tavarelli blijft veel dichter bij de persoonlijke tragiek van een familie die het verlies van een zoon en broer moet verwerken. De historische omkadering uit La meglio.. is er ook, maar blijft meer op de achtergrond aanwezig. Het resultaat is een vertelling die veel persoonlijker en tastbaarder is.

Pino worstelt met zichzelf en komt in conflict met zijn vader. Andrea komt uit de kast als homoseksueel, maar werkt ook voor de Italiaanse equivalent van onze Dienst Vreemdelingenzaken. De vluchtelingenstromen richting Lampedusa zijn dan uiteraard nooit veraf. De moeder blijft gevangen in haar eigen verdriet. Zij dreigt mentaal volledig onderuit te gaan bij het verlies van haar zoon en belandt uiteindelijk in de psychiatrie.

Groots in kleine verhalen

Deze familiekroniek is meeslepend, spannend en weet je als kijker van bij de eerste scènes te raken. Het scenario is uitgekiend, fijngevoelig en groots in de kleine verhalen die voortdurend door elkaar kronkelen. Vluchtelingen, de oorlogen in Irak en Afghanistan, de verrechtsing in Italië, het passeert allemaal de revue zonder dat Tavarelli zich verliest in pompeuze grootsheid, een val waar men in La meglio gioventú bij momenten wel in trapte. Voeg daar nog de meer dan degelijke acteerprestaties aan toe en je hebt een pareltje zoals ze die alleen in Italië kunnen maken. 360 minuten lang blijf je gegarandeerd op het puntje van je stoel genageld.

Peter Heirman

Le cose che restano, Italië

Regie: Gianluca Maria Tavarelli

Met: Paola Cortellesi, Claudio Santamaria, Lorenzo Balducci, Ennio Fantaschini, Antonia Liskova

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Turquaze uit op dvd Film: Jeugdfilmfestival

2 reacties Add your own

 • 1. leers nadia  |  5 februari 2012 om 15:51

  waar kan ik deze prachtige dvd kopen?

  Beantwoorden
 • 2. Jan Bosmans  |  4 maart 2014 om 06:47

  Ik ben het niet helemaal eens met de recensent. Het is een mooie film maar veel minder beklijvend dan La meglio gioventù. Die kan ik keer-op-keer opnieuw zien en de personages lijken wel familie of goede vrienden. Van Le cose que restano heb ik genoten maar ik hoef hem geen tweede keer te zien. Mijn persoonlijke voorkeur uiteraard.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

 • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: