Film: Die Fremde

3 maart 2011 at 01:56 3 reacties


Nizam Schiller en Sibel Kekilli in Die Fremde

Umay leeft een troosteloos leven in Istanbul. Haar man mishandelt haar en haar zoontje Cem. Ze ziet geen andere uitweg dan terug te keren naar haar familie in Berlijn, de stad waar ze zelf opgegroeid is. Wat eerst een gelukkig weerzien lijkt, slaat al snel om in onbegrip. Haar ouders, broers en zus worden verscheurd tussen hun liefde voor haar en vastgeroeste culturele tradities. Wanneer haar man probeert om Cem terug mee naar Istanbul te nemen, slaat ze op de vlucht. De Oostenrijkse regisseur Feo Aladag brengt de gruwel van de eremoorden met zeer veel gevoel op het scherm. Met een verbluffende Sibel Kekilli (Gegen die Wand) in de hoofdrol.

Ja, deze film gaat over eremoorden en neen, daarmee hebben we het einde niet verklapt. Aladag laat je als kijker verweesd achter. De plot is nog veel dramatischer dan je kunt vermoeden. Tegelijk laat de regisseur zich niet verleiden tot zwart-wit kijken. Umay’s ouders en broers zijn geen onmensen. Ze zien haar op hun manier doodgraag. Haar zus en jongste broer zijn aanvankelijk zelfs dolblij om haar terug te zien. Tegelijk stapelen de misverstanden zich op en raakt Umay meer en meer geïsoleerd.

De film maakt ook niet het proces van de islam. Feo Aladag:  “Je kunt dit niet terugbrengen tot 1 godsdienst alleen. Het heeft vele oorzaken. Hardnekkige tradities die soms verder teruggaan dan religie. Ook sociaal isolement. De vader van Umay heeft wel een job, maar de familie leeft in een zeer beperkte kring met andere Turkse families. De sociale dwang in zo’n kleine gemeenschap is heel groot. Dat weegt veel sterker dan je afkomst. In Duitsland leven 2,7 miljoen Turken. De overgrote meerderheid heeft net zo’n afkeer van deze praktijken als iedereen. Het is een kleine minderheid die er niet in slaagt om van die besloten omgeving los te komen. Je kunt het je als samenleving niet veroorloven om je ogen daarvoor te sluiten. Je moet bruggen bouwen in plaats van die mensen in hun isolement te laten.”

Uiteindelijk laat deze film zien hoe schrijnend en onmenselijk de onderdrukking van vrouwen kan zijn. Niet door daar grote theorieën aan te koppelen, maar door binnen te glippen in het leven van een conservatieve Turkse familie. De schattingen over het aantal eremoorden lopen uiteen van 10.000 tot 100.000 wereldwijd. Ze komen ook voor in Europa. In Duitsland bijvoorbeeld komen jaarlijks enkele tientallen vrouwen op die manier om.

Genuanceerd, ja, maar dat betekent niet dat Feo Aladag eremoorden goedpraat of ‘begrip’ probeert te tonen. “Over eremoorden valt niet te onderhandelen”, zegt ze daarover in Visie. “Het is een misdaad van het ergste soort, punt uit. Natuurlijk moet je wel proberen begrijpen wat de oorzaak is van zoveel schrijnend onrecht, zonder het te willen goedpraten. Al te lang is deze gruwel onder de mat geveegd, zowel door links als door rechts.”

Sibel Kekilli blaast je van je sokken als Umay op zoek naar een leven waarin ze zelf kan kiezen waar en met wie ze samenleeft, voor haarzelf en haar zoontje. De actrice kwam zelf in botsing met haar conservatieve familie en wilde deze film absoluut doen. Feo Aladag levert met Die Fremde een langspeeldebuut af dat kan tellen. De film viel terecht in de prijzen, onder meer op de filmfestivals van Gent en Berlijn.

Peter Heirman

Die Fremde, Duitsland/Oostenrijk/Turkije

Regie: Feo Aladag

Met: Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora, Settar Tanriögen

De film speelt vanaf 9 maart in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Visie-kinderredactie denkt na over de toekomst Boek: Millennium, Stieg en ik (Eva Gabrielsson & Marie-Françoise Colombani)

3 reacties Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: