Boek: Millennium, Stieg en ik (Eva Gabrielsson & Marie-Françoise Colombani)

8 maart 2011 at 13:35 Plaats een reactie


Stel: je partner schrijft na zijn werkuren een duizenden bladzijden dikke trilogie. Maar nog voor zijn eerste boek in de winkel ligt en wereldwijd alle records breekt, krijgt hij een hartaanval en valt hij dood. Als je de eerste schok verwerkt hebt, blijkt dat zijn vader en broer, met wie hij nauwelijks contact had, met de erfenis zijn gaan lopen. Dat kan blijkbaar, want je bent nooit getrouwd met de man met wie je 32 jaar samenleefde.

Het overkwam de Zweedse Eva Gabrielsson, de levensgezellin van Stieg Larsson, schrijver van de Millenniumtrilogie die meer dan tien miljoen keer over de toonbank ging. Een weduwe die na de begrafenis van haar man een boekje opendoet? Dat ruikt in veel gevallen naar snel en goedkoop commercieel succes. Maar daar is bij Gabrielsson maar weinig van te merken. Millennium, Stieg en ik is een respectvolle en waardige getuigenis van een vrouw die de buitenwereld al eens op de schouders moet tikken en zeggen: “Ik ben er ook nog”.

Want Eva Gabrielsson verloor haar Stieg twee keer. Een eerste keer toen hij doodviel op 9 november 2004 en een tweede keer toen zijn trilogie over Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander een monstersucces werd. Ze voert een strijd tegen de vader en broer van haar vroegere levensgenoot, die zijn erfenis binnenhaalden en die ze plat winstbejag verwijt. ‘Gezien de ontwikkelingen zou het me niks verbazen als ik de afbeelding van Stieg op een gegeven moment op een bierflesje, een pakje koffie of een auto zou zien’, schrijft ze bitter.

Koffie

Gabrielssons verhaal begint met de bekentenis dat zij, de verslaafde die ooit op haar eentje de winsten van de Zweedse koffie-industrie op peil hield, tegenwoordig thee drinkt. Koffie, ook prominent aanwezig in de Millenniumtrilogie, doet haar te veel terugdenken aan de lange gesprekken thuis met Stieg, die even verslaafd was aan het zwarte goud en het al dronk sinds zijn vijfde. En een halve pot opzetten, dat is ook geen werk. Van in het begin laat Eva Gabrielsson je binnenkijken in haar leven met Stieg Larsson vroeger en haar leven nu.

Ze vertelt hoe ze hem in de herfst van 1972 leert kennen op een studentenbijeenkomst ter ondersteuning van het Vietnamese Nationale Bevrijdingsfront. Ze worden snel verliefd. De twee delen niet alleen hun passie voor koffie, maar hebben ook dezelfde politieke ideeën en zullen heel hun leven samen sociaal geëngageerd blijven. Zij gaat aan de slag als architecte, hij als journalist, eerst bij persagentschap TT en later als hoofdredacteur van het antifascistische blad Expo. Het schrijfproces van zijn succesboeken beleeft ze mee van op de eerste rij.

Stieg Larsson verwerkte nogal wat autobiografische elementen in zijn Millenniumtrilogie. Wie de boeken las, en statistisch gezien moeten er onder de lezers van deze Visieblog toch nogal wat mensen in dat geval zijn, zal het erg kunnen smaken dat Gabrielsson ook uitlegt waar sommige plaatsen en figuren vandaan komen. Dat ze bevestigt dat het vierde deel van het verhaal voor een groot deel op haar computer staat, zal ook wel menigeen interesseren. Maar ook los van de avonturen van Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander is dit verslag van liefde en leven meer dan het lezen waard.

Thomas Blommaert

Eva Gabrielsson, Millennium, Stieg en ik, De Geus, 198 pagina’s

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Die Fremde Film: Made in Dagenham (we want sex)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: