Film-Expo: De Plastrontrekker

15 maart 2011 at 20:24 Plaats een reactie


In Sint-Niklaas kan je vanaf 26 april naar De Plastrontrekker, een film en tentoonstelling over Karel Heirbaut gaan kijken. Heirbaut was kwb’er van het eerste uur, stellingmaker en ACV-délégué op de Boelwerf van Temse, auteur van meer dan twintig boeken, volgens De Standaard de belangrijkste arbeidersfotograaf van België, medestichter van theater De Barst en poppenkast Oekedoeleke, een verteller die ondanks zijn Wase accent zelfs op het Vertelfestival van Amsterdam hoge ogen gooide, een autodidact die tot zijn veertiende naar school ging maar na zijn ontslag op Boel van ’s morgens tot ’s avond naar BBC luisterde,  een wereldreiziger, schaatser, vader en echtgenoot: kortom, van alle bezige bijen in het Waasland van na de Tweede Wereldoorlog een van de meest bezige.

En ook wel diegene met het hoogste Tyl Uilenspiegelgehalte. Toen koning Boudewijn tijdens een bedrijfsbezoek aan de Boelwerf handjes kwam schudden met de arbeiders, trok Heirbaut hem aan de mouw over de stank van de Schelde die hij rook van op zijn stelling. Hij verkocht uit protest tegen de vervuiling van de rivier Scheldewater op de markt van Temse.

En zijn verre reizen financierde hij deels met de verkoop van lotjes voor de diavoorstellingen die hij na zijn terugkeer organiseerde in de fabriek. Hoe verkoop ik mijn boodschap? Karel Heirbaut, als wees opgegroeid op het groot boerenhof van grootmoeder Leontine die twintig kinderen op de planeet gezet, was zijn tijd ver vooruit.

‘Niet met uw voeten laten spelen’

Wij bekeken de film in avant-première en zagen een warm portret van een man die jong in contact kwam met de KAJ en kwb en geïnspireerd werd door het motto van kardinaal Cardijn: “Iedereen is evenveel waard”. En: “Ge moet niet met uw voeten laten spelen en ge moet opkomen voor uw rechten”. De discussies binnen de christelijke arbeidersbeweging zouden zijn leven bepalen, van zijn sociale tot zijn syndicale, politieke en internationale engagement.

Zelfs de creatieve Sjarel heeft wortels in de kwb. In de film vertelt dochter Trees Heirbaut hoe hij thuis voor de spiegel zijn speeches voorbereidde. Zoals al zijn kwb-maten deden.

Asbestkanker

Makers van de documentaire Jef Maes en Trees Heirbaut, respectievelijk schoonzoon en dochter van, zeggen dat de figuur van Heirbaut inspirerend kan werken. Dat hij ook een voorbeeld kan zijn voor jongeren en een bewijs is dat een geëngageerd leven niet saai hoeft te zijn.

Dat is het minste wat je kan zeggen. Karel Heirbaut stierf tien jaar geleden aan asbestkanker, een ziekte waarvoor hij de werknemers als délégué nota bene had gewaarschuwd. Dat met De plastrontrekker zijn geest moge blijven rondwaren.

Thomas Blommaert

Fototentoonstelling: Karel Heirbaut (1927-2001) en film: De Plastrontrekker.

 

Entry filed under: Expo, Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Made in Dagenham (we want sex) Boek: De naamlozen (Joshua Ferris)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: