Film: Women are heroes

19 maart 2011 at 22:47 1 reactie


Een beeld van JR in Rio de Janeiro.

Straatkunstenaar JR heeft inmiddels wereldwijd naam gemaakt met zijn gigantische protretten die hij, vaak ongevraagd en illegaal, in het stadsbeeld laat verschijnen. Hij maakte ook een reeks beelden van arme vrouwen uit Brazilië, Cambodja, India en Kenia. Parellel met de fotoreportage legde hij hun getuigenissen vast. Het resultaat is Women are heroes, een film over de heroïek van gewone vrouwen. Ze vechten tegen armoede, onderdrukking, voor onderwijs voor hun kinderen en bovenal voor respect. Zoals een vrouw uit de favela Providencia in Rio de Janeiro het krachtig uitdrukt: “Wij vragen geen eten, alleen waardigheid”. De, vaak ongeletterde, vrouwen vertellen over hun leven, hun ellende en hun dromen met een kracht en een overtuiging die je als kijker van je sokken blaast.

De verhalen die je in de film te horen en te zien krijgt, laten keer op keer zien hoe vrouwen genadeloos uitgesloten en onderdrukt worden. In Rio zien we een grootmoeder, moeder en dochter die alle drie weduwe zijn. Het begrip ‘toekomst’ is er zeer relatief. Aangezien de mannen in de favela door het geweld geen lang leven beschoren zijn, zijn het de vrouwen die de wijk recht houden. In India krijgen vrouwen, zeker van de laagste kaste, geen onderwijs, moeten ze zich prostitueren om te overleven of worden ze als tienermeisje uitgehuwelijkt. In Cambodja  maken vrouwen een vuist tegen de overheid wanneer die hun wijk plat wil leggen ten voordele van een bouwpromotor. En de Keniaanse vrouwen komen op voor respect, waardigheid en hun recht op scholing.

De grote verdienste van JR is dat hij door de  vrouwelijke ellende heen kijkt. De vrouwen in zijn film weigeren zich bij hun lot neer te leggen. Ze zijn arm, maar komen op voor hun rechten en nog meer voor die van hun kinderen. En de mannen? Die duiken hooguit eens op als decorum. Ondertussen fotografeert JR zijn heldinnen en laat ze in reusachtig formaat in hun eigen buurt opduiken, zijn handelsmerk. Op muren, trappen, bruggen en zelfs op een trein. Het resultaat is een indrukwekkende reeks beelden van vrouwen die je aankijken en lachen, schreeuwen, wijzen: “Hier ben ik!”. “Die foto’s zullen ons geen eten bezorgen”, zegt een Keniaanse vrouw. “Maar wie ze ziet, zal ons vragen wie we zijn en waar we vandaan komen. Daar begint alles mee. Zonder dat greintje respect zullen we nooit de kans krijgen op een beter leven.”

Krop in de keel

Ons bezorgden de beelden alvast een krop in de keel. Women are heroes is een heldhaftige film over heldhaftige vrouwen. JR laat er geen twijfel over bestaan. Vrouwen zijn heldinnen, en zij die elke dag vechten om te overleven nog het meest.

Peter Heirman

De film draait nu in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film, Fotografie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: De naamlozen (Joshua Ferris) Muziek: Novarock

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: