Expo: 125 jaar ACV

1 april 2011 at 14:03 1 reactie


125 jaar geleden begon het ACV zijn strijd voor werknemersrechten als reactie op de encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII. Die strijd was toen nog antisocialistisch. Ondertussen heeft de christelijke vakbond een traditie uitgebouwd van strijdbaar overlegsyndicalisme en is ze veruit de grootste vakbond in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Met 1,7 miljoen leden en tienduizenden militanten is het ACV een vakbond van mensen. En die hoor en zie je aan het woord op de expo 125 jaar ACV.Over sociale zekerheid bijvoorbeeld, van de bijstandskassen uit 19de eeuw, toen er van sociale zekerheid nog geen sprake was, tot de welvaartsvaste uitkeringen van vandaag. Metaalarbeider Louis Dereau vertelt zijn verhaal.

Het ACV heeft natuurlijk ook een hele resem inspirerende personen voortgebracht die mee het sociaal model gebouwd hebben dat we tot op de dag van vandaag kennen, van Cardijn over mijnwerkerspropagandist August Cool tot kleermaker Jef Houthuys. Luister naar ketelmaker Arthur Bertinchamps en hoe hij de arbeidsvoorwaarden van zijn collega’s verbeterde. De perfecte inrijpoort voor een stevig stuk sociale geschiedenis, van het eerste indexmechanisme na de Eerste Wereldoorlog tot de herstel- en besparingsplannen van eind vorige eeuw.

Het ACV stond ook met een open blik in de wereld en bouwde stelselmatig aan een internationale arbeidersbeweging met voormannen August Vanistendael en Willy Peirens als lichtende voorbeelden tot en met huidig ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Ooit werkten arbeiders in ongezonde, onveilige en vervuilende fabrieken. Vandaag stappen ze mee op in klimaatmanifestaties. Maatschappelijk assistent Jef Keuleers was altijd begaan met de gezondheid van mannen en vrouwen op de werkvloer.

Jongeren, vrouwen, migranten, werkzoekenden, allemaal hebben ze het niet gemakkelijk. Vroeger niet en nu niet. Op de expo komen ze zelf aan het woord over hoe het ACV voor hen opkomt, maar ook en vooral over hoe ze zelf hun rechten op tafel gooiden en gooien. En nog over sociale democratie, verkiezingen en hoe het ACV zijn mannen en vrouwen laat meespreken. Binnen hun bedrijf, maar ook binnen de organisatie zelf. Luister en kijk naar papierfabrieksarbeider Henri Pauwels of elektricien Robert D’Hondt.

Peter Heirman

De expo is te bezoeken in het Museum Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) (Minnemeers 9, 9000 Gent) van 29 april tot 15 mei. Voor- en nadien reist de tentoonstelling rond.

Entry filed under: Expo. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Nieuws: Gevangen Iraanse regisseur winnaar op Cinema Novo Boek: Hoop en vooruitzicht (Noam Chomsky)

1 reactie Add your own

  • 1. Expo: 125 jaar ACV « Peter Heirman  |  1 april 2011 om 14:32

    […] voor de Visie-blog een impressie gemaakt van de boeiende expo 125 jaar ACV, van 29 april tot 15 mei te zien in het Miat in Gent. Een multimediale tentoonstelling (met tekst, […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: