Film: Route Irish

26 april 2011 at 11:48 2 reacties


Het is gevaarlijk om bij Ken Loach de term beste film in de mond te nemen, want de krasse zeventiger heeft al zoveel pareltjes op zijn naam staan, van Ladybird Ladybird over Raining Stones tot It’s a Free World. Maar deze Route Irish is zo krachtig, meeslepend en ontnuchterend dat hij je helemaal van je stoel blaast. Loach brengt je met deze film midden in de de Iraakse oorlog en meer bepaald de dubieuze praktijken van private veiligheidsbedrijven. Een cocktail van geweld, cynisme en wanhoop waarmee Ken Loach zijn kijkers flink dooreen schudt.

John Bishop en Mark Womack in Route Irish

Route Irish verwijst naar de dodelijke verbindingsweg tussen de luchthaven van Bagdad en de beveiligde Green Zone in het stadscentrum. Daar komt Frankie, een huurling, in verdachte omstandigheden om het leven. Fergus, zijn beste vriend, voelt zich schuldig omdat hij Frankie overtuigde om, net als hij, naar Irak te trekken voor een private beveiligingsfirma. Fergus krijgt bovendien een gsm in handen waarop beelden te zien zijn van een moordpartij door Frankies team waarbij een kind om het leven kwam.

Met dat gegeven ontspint zich een politieke thriller, waarbij de gruwel in Irak blootgelegd wordt. Het cynisme waarmee privé-bedrijven de plaatselijke bevolking terroriseren, is stuitend. Ken Loach brengt het rauw en onverbloemd in beeld. Hoe meer de waarheid naar boven komt, hoe wanhopiger Fergus wordt. Hij lijkt zelf de pedalen te verliezen.

Loach deinst er ook niet voor terug om omstreden ‘ondervragingstechnieken‘, zoals waterboarding, aan te kaarten. Martelpraktijken waarmee je uiteindelijk alleen de antwoorden afdwingt die je vooraf al wilde horen, Route Irish gooit je die technieken onverbloemd in het gezicht. Een striemende aanklacht tegen de privatisering van oorlog, omdat oorlog zo al gruwelijk genoeg is.

Wie had ooit gedacht dat Ken Loach nog een thriller zou maken? Wel, hij brengt het er met verve van af. Tegelijk is deze film misschien wel zijn meest atypische. De cameravoering is vrij klassiek en Ken Loach weet, samen met zijn vaste scenarist Paul Laverty, de spanning op te bouwen tot je op het puntje van je stoel zit. Er is al veel geschreven en gefilmd over Irak, maar deze moet je absoluut gezien hebben.

Peter Heirman

Route Irish, Verenigd Koninkrijk

Regie: Ken Loach

Met: Mark Womack, Andrea Lowe, Trevor Williams, Talib Hamafraj, John Bishop, Najwa Nimri

De film is nu te zien in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Nieuws: “In Ethiopië is het nog erger dan in Libië” Vakantie/Jeugd: Wereldkamp 2011

2 reacties Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: