Jeugdboek: Het paard (Elvis Peeters en Paul Verrept)

29 april 2011 at 12:45 Plaats een reactie


Van tekenaar en illustrator Paul Verrept prezen we hier al De Kleine Soldaat, een prachtig prentenboek over een ventje dat naar het front trekt. Voor Het paard sloeg Verrept de handen in elkaar met schrijver Elvis Peeters: Verrept zorgde voor de tekeningen, Peeters voor de tekst. Het resultaat is een pareltje van een boek. Zoals de achterflap terecht meldt: voor wie jong genoeg is om het te begrijpen.

“Het moet al bijna middernacht zijn geweest, misschien nog later”, zo begint Het paard. “Of vroeger. Dat viel niet te zien aan de maan die drie kwartier wees. Buiten bij het venster klonk een gerucht. Alsof iemand een ladder tegen het raam schoof. Ali draaide zich om in zijn bed. Hij vroeg zich af of hij moest roepen. Inbrekers! Of: Dieven! Met een uitroepteken. Zo hard zijn longen konden. Toen hoorde hij iemand de ladder opklimmen. Met zware voeten.”

De lezer weet op dat moment al meer dan Ali, want op de tekening naast de tekst zie je hoe die “iemand” een paard met rode trui en gele das is. Op de volgende prent heeft dat paard zelfs het raam van Ali’s slaapkamer aan diggelen geslagen. Maar je leest dat hij zich verontschuldigt voor de rommel en ’s anderendaags de schade belooft te herstellen. En stoort het als hij op “de kleine weide” gaat liggen? Dat is de groene mat naast Ali’s bed. “Neen”, zegt Ali, die moe is en wil slapen. “Maar let op voor mijn pantoffels.” Waarop het paard vraagt: “Bijten ze?”

Verbeelding

Heel het boek door prikkelt Peeters de verbeelding. Met dialogen als die over de pantoffels en met de lichtjes absurde verhaallijn. Maar ook met zijn taal.

Elvis Peeters, auteur van romans als Wij en De ontelbaren, doet bomen ‘fluisteren’ en elkaar goedemorgen ‘toeritselen’. Bij hem ‘wiegen’ bloemen op hun dunne stengels en kan een ruit de zon ‘opvangen’ en doen ‘schommelen’. De maan ‘hobbelt’ dan weer over de daken en langs de bomen. Voeg daar de poëtische tekeningen van Paul Verrept bij, soms warm, soms vrij sober, en je hebt een boek om te koesteren.

Ach. Hadden wij maar zo’n paard dat ’s ochtends zijn tanden poetst, dat honden op stang jaagt omdat die hun poten opheffen op het gras maar op hetzelfde ogenblik “een paar vijgen” laat vallen, en dat na de arbeid achteroverleunt en een frisse pint uitschenkt.

Thomas Blommaert

Elvis Peeters en Paul Verrept, Het Paard, Larrios, 33 pagina’s

Entry filed under: Boeken, Jeugd. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Vakantie/Jeugd: Wereldkamp 2011 Film: Plastic Planet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: