Film: Plastic Planet

30 april 2011 at 14:29 2 reacties


Foto: Thomas Kirschner

We zijn allemaal verslaafd aan plastic. De mensheid vergiftigt zichzelf langzaam maar zeker. Dat is de onthutsende conclusie van de documentaire Plastic Planet van de Oostenrijkse regisseur Werner Boote. Plastic is even verleidelijk als schadelijk. Het is de voorbije decennia ons leven compleet gaan beheersen. Verpakking, bouwmaterialen, kledij, elektronica. Geen product kan nog zonder plastic. Als het er geen bevat, dan is het er in verpakt.

Werner Boote, zelf kleinzoon van één van de pioniers van de plastic-industrie, zet de feiten op een rijtje en brengt ze heel bevattelijk in beeld. Hij begint met een boottrip op de Atlantische Oceaan. Plastic is er een oceaan in de oceaan geworden. De vervuiling is zo immens dat je niet eens meer water kunt opscheppen zonder grote hoeveelheden van het goedje mee naar boven te halen.

So what, kun je dan nog denken. Plastic is handig, niet breekbaar en goedkoop. Probleem is dat dit product tergend langzaam afbreekt en eigenlijk puur gif is. Baby’s, vissen en andere diersoorten. Ze lopen allemaal gevaar als gevolg van plastic. Van de fopspeen tot de papfles, zuigelingen krijgen al van bij de geboorte giftige stoffen binnen, zoals bisfenol A, kankerverwekkend en een bedreiging voor de vruchtbaarheid.

Of zoals een wetenschapper het in de documentaire stelt: “Plastic schaadt onze gezondheid onomkeerbaar, maar niet genoeg opdat we eraan zouden sterven. Zo kan plastic ons blijven vergiftigen.” Dat is nog niet alles. Vissen veranderen van geslacht. Zelfs ratten muteren door plastic.

Plastic is de extreme uitwas van onze overconsumptie. We zijn er allemaal aan verslaafd. Van een tweeverdienersgezin in het Westen tot een arme familie in een Pakistaanse sloppenwijk. Werner Boote laat ze alle plastic naar buiten brengen dat ze in huis hebben. Mensen worden er bijna letterlijk onder bedolven.

Ondertussen draait de lobbymachine van de chemische industrie op volle toeren. Gevaren voor de volksgezondheid worden systematisch onder de mat geveegd. Boote wordt zelf eerst nog vriendelijk ontvangen, maar bij een volgende ontmoeting is het weerzin heel wat minder blij. Net zoals de tabaksindustrie vroeger worden chemiebonzen niet graag geconfronteerd met onaangename waarheden.

Een straaltje hoop toch in de documentaire, al is het dan een heel kleintje. Er is ook zoiets als bio-afbreekbaar plastic, maar die bestaat maar op heel kleine schaal. In het bedrijf dat hij bezoekt, krijgt Werner Boote water uit een traditionele plastic beker. De productie kan simpelweg niet volgen bij gebrek aan grondstoffen. Bio-plastic neemt niet eens een schamel procentje van de plastic-markt voor zijn rekening.

Een onthutsende documentaire die je met de neus op de feiten drukt. Wees maar zeker, als je deze prent gezien hebt, hou je spontaan je glas onder de waterkraan.

Peter Heirman

De film is nu te zien in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Jeugdboek: Het paard (Elvis Peeters en Paul Verrept) Film: Balada triste de trompeta

2 reacties Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: