Boek: Blenkinsop (Peter Celis)

1 juni 2011 at 12:11 3 reacties


Maar weinig Belgische gemeenten hebben zo geleden onder de Tweede Wereldoorlog als Meensel-Kiezegem, een vlekje van goed 1.200 zielen, hartje Hageland. Vlaamse en Duitse nazi’s vermoordden daar in 1944 broederlijk vier dorpelingen en duwden er 71 op een beestenwagon richting concentratiekamp – acht wrakken keerden terug. 32 weduwen en 95 vaderloze kinderen: Meensel-Kiezegem staat voor generaties verdriet dat een recensent niet moet proberen vatten in volzinnen.

Op het erekerkhof van Meensel staan 55 robuuste kruisen: grafstenen waarop je de oer-Vlaamse namen van de betreurde vaders en zonen van het dorp leest. August Craeninckx, Oscar Beddegenoots, Petrus Vander Meeren… Oer-Vlaams, op een uitzondering na: Teddy Blenkinsop, een Canadese gevechtspiloot die in de nacht van 27-28 april 1944 neerstortte in de buurt van Diest, de crash als enige van zijn bemanning overleefde en maandenlang onderdook bij het verzet in Meensel-Kiezegem.

In Blenkinsop reconstrueert Peter Celis de kleine grote oorlog van de Canadees, waardoor het eerste deel van het verhaal zich ver van het Hageland afspeelt. Celis’ fascinatie voor Blenkinsop dateert van toen hij aan de hand van zijn bompa het kerkhof van Meensel bezocht. Zijn eerste brief naar Canada vertrok al in 1984! Dat voel je aan de manier waarop hij Blenkinsop borstelt: als iemand die hij zelf lijkt gekend te hebben. Celis weet bijna dag op dag wat de piloot deed, dacht en voelde tussen begin 1940 en begin 1945.

Thriller

Als Blenkinsop na zijn crash in Meensel-Kiezegem belandt, verandert het verhaal in een thriller. Terwijl hij ondergedoken zit bij de familie Pypens en piekert hoe hij terug naar Engeland of zelfs Canada kan geraken, schiet het verzet op 30 juli 1944 de bekendste collaborateur van het dorp neer. Het antwoord van de nazi’s is verschrikkelijk. Nadat ze eerst een razzia uitvoeren waarbij drie doden vallen en een dorpeling levend verbrand wordt, pakt de SS op een ochtend alle mannen van Meensel-Kiezegem tussen 16 en 65 op.

“Toen de gearresteerden door de poort van de meisjesschool stapten, traden ze zonder het te beseffen de plaats des oordeels binnen”, schrijft Celis. “De SS (…) leverde hen over aan het oordeel van twee gemaskerde mannen – Albert en Marcel Merckx.” De twee Vlamingen geven 73 mannen en drie vrouwen een enkeltje richting concentratiekamp. Ook Teddy Blenkinsop belandt, de Conventie van Genève ten spijt, in Neuengamme, waar hij gevangene 44388 wordt, en ten slotte in Bergen-Belsen.

De verhalen van de paar Meensel-Kiezegemnaars die de nachtmerrie overleefden, zijn bij momenten hallucinant. “Op een dag zag ik een uitgeputte Vital Craeninckx vastzitten in de kleigrond”, citeert Peter Celis Marcel Loddewijckx. “Hij kon zich niet snel genoeg voortbewegen. Toen een bewaker dit in de gaten kreeg, knalde hij hem van dichtbij neer. Een week later zag ik een bewaker August Mathues doodslagen met een stok.”

Amnestie

Dit is een aangrijpend maar ook erg nuttig boek. Op 12 mei 2011 nam de Senaat voor het eerst in de geschiedenis en wetsvoorstel van het Vlaams Belang voor amnestie in overweging. Het roept op om “alle gevolgen van veroordelingen wegens tijdens de Tweede Wereldoorlog gestelde ‘vermeende’ daden van incivisme uit te wissen”. Wij zijn waarlijk benieuwd wat ze daar in Meensel-Kiezegem van denken.

Thomas Blommaert

Peter Celis, Blenkinsop, Epo

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Dagje weg: Het Groot Milieufeest Film, fanfare en debat: Sikitiko, de hand van de koning

3 reacties Add your own

 • 1. Rita Maris  |  17 augustus 2011 om 20:57

  Ik heb het boek gisteren gekocht, maar u zet ons dorp, waar het vliegtuig van Blenkinsop neerstortte, en waar de 7 anderen die in het vliegtuig waren, begraven liggen, in dit artikel niet eens op de kaart. Dat stelt me wel teleur. In ons dorp zijn er zeer velen die zich de noodlottige crash nog heel goed kunnen herinneren. In dit dorp is het ook, dat Hilaire Gemoets werd neergeschoten. Zijn gedenksteen staat daar nog steeds, ik passeerde er bijna dagelijks als kind. Ook bij elk kerkhofbezoek sla ik nooit de 7 inzittenden van dat noodlottige vliegtuig over. Voilà lees dan nu eens in het boek en dan weet u over welk dorp het gaat. Peter Celis heeft het in elk geval de aandacht gegeven die het verdient, het is door hem -terecht -helemaal niet in de schaduw gesteld, met groot gevoel voor de juiste proporties, waarvoor mijn zeer gewaardeerde dank aan de auteur. Zonder de tragiek van Meensel in de schaduw te willen stellen: wij inwoners van dit naamoze dorp hadden dit boek nodig, eindelijk kan ik op de 7 jongens die op het kerkhof liggen, een gezicht plakken, en meer te weten komen over de omstandigheden waarin ze het leven lieten.

  Beantwoorden
  • 2. eddy Thielens  |  1 november 2013 om 19:08

   Mevrouw Maris,

   sinds meer dan 25 jaar, met Allerheiligen, als ik bloemen zet op het graf van mijn grootouders in Webbekom, plaats ik samen met mijn vrouw telkens chrysanten op het graf van de gesneuvelde Canadese soldaten.Vandaag vernam ik dat er een boek hierover geschreven werd door de heer Peter Celis.Ik zal het me zo snel mogelijk aanschaffen.Kan u me me nog meer wetenswaardigheden over deze, voor onze vrijheid, gesneuvelde helden vertellen?

   Beste groeten,

   Eddy Thielens
   Diest

   Beantwoorden
 • 3. Johan maes  |  21 augustus 2011 om 13:10

  Voor iemand die de regio Vlaams-Brabant niet kent is het soms moeilijk om volgen, een kaart was nuttig geweest
  Teddy Blenkinsop is gedeporteerd op 31 augustus 1944 naar Neuengamme; ik vermoed dat Philemon Vandenstock (Belle-Vue) ook op ditzelfde transport gedeporteerd is en niet meer is teruggekeerd

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

 • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: