Film: Het varken van Madonna

31 oktober 2011 at 20:40 Plaats een reactie


‘Een glimlachfilm’, zo omschrijft regisseur Frank Van Passel ‘Het varken van Madonna’, die vanaf 9 november in de Belgische zalen draait. En je mag het gerust een understatement noemen: zelden zo gelachen met koppige, West-Vlaamse dorpsbewoners en met te vlotte salesboys uit Brussel. En een traantje weggepinkt, stiekem, terwijl de filmcritici  rondom met ernstige blik aantekeningen zaten te maken. Want behalve humor heeft ‘Het varken van Madonna’ ook een verdomd schone boodschap.

Het verhaal laat zich niet makkelijk samenvatten, maar we doen toch een poging: de vlotte salesman Tony Roozen (Kevin Janssens) komt aangewaaid vanuit Brussel om zijn robovarken Porki te slijten aan de West-Vlaamse varkensboeren. Maar hij strandt met autopech in het door God en iedereen -behalve de heilige maagd zelve- verlaten dorpje Madonna. Wat Tony daar op zijn weg vindt, had hij nooit kunnen dromen en moet je zelf ontdekken in de film. Maar we verklappen alvast dat er een schone dorpsjuf -Marie Glorie-, een kranig oud besje, een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en een koppige burgemeester in voorkomen.

De vreemdeling, hoe hulpeloos ook, komt het rustige dorpsleven in de Madône ernstig verstoren. De dorpslui bekijken Tony’s maniertjes -een brede tandpastasmile en de duimen omhoog- en bizarre taalgebruik -“triple kiss, baby!”- met compleet onbegrip. Ze smijten zelf met ‘God jummenas’-en en West-Vlaamse ‘stutte me zwinnekoppe’, maar hun aandacht gaat vooral naar de heersende politieke discussie in het dorp. Wordt de toegangsweg naar Madonna verbreed, of komt er een nieuwe?

Zure melk

Mooi en vooral hilarisch herkenbaar, die dorpssfeer: de complete stilte wanneer een vreemdeling het dorpscafé binnenstapt, het uitzetten van de gsm-mast ‘omdat de koeien daar zure melk van krijgen’, en de eindeloze debatten en ruzies- die ertoe leiden dat alles uiteindelijk bij het oude blijft. Ook de wanhoop waarmee Tony Roozen vasthoudt aan zijn commerciële praatjes en zijn verlangen om gsm-ontvangst te krijgen, doet grijnzen. Je beseft véél sneller dan Tony zelf dat het hem deugd zal doen om in deze middle of nowhere terecht te komen.

Gesneuvelde soldaat

Maar we doen de film oneer aan: Het varken van Madonna gaat over véél meer dan een verdwaalde handelsvertegenwoordiger en hopeloze dorpspolitiek. Er is ook nog de verschijning van Prosper, een gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Een triestiger plek om te sterven kan je je niet bedenken: de jonge kerel sprong in een beerput om te ontsnappen aan het mosterdgas in de loopgraven, maar dat kon hem niet baten.

Het varken van Madonna

Wat Prosper in dit hele verhaal komt doen, en welke fantastische rol het varken Porki uiteindelijk speelt in deze film, kunnen we niet verklappen. Maar ga gerust kijken: Het varken van Madonna is geen cultfilm of prijsbeest voor de wereldwijde filmfestivals, maar zal je doen glimlachen van plezier. De regisseur heeft het persoonlijk beloofd.

Lieve Van den Bulck

Het varken van Madonna (België, 2011).
Regisseur: Frank Van Passel (o.a. De smaak van De Keyser, SM-rechter, My Queen Karo)
Met: Kevin Janssens, Wine Dierickx, Nico Sturm, Wim Opbrouck, Marijke Pinoy, Frank Focketyn…
In de bioscoop vanaf 9 november.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Theater: Botst het niet dan klinkt het (8+) Filmfestival: De Groene Loper (Gent)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: