Expo: Aan tafel

16 november 2011 at 16:08 1 reactie


Expo Aan TafelWat bougeert er op je bord? Wat zit erin, hoe belandt het op je tafel en hoeveel kilometers heeft het afgelegd? In Tour&Taxis kan je sinds een week naar de tentoonstelling ‘Aan Tafel’, over (bijna) alles wat ook maar met eten en voedsel te maken heeft.

E-Chinees

Weet je echt wat het E-Chinees op het etiket van een voedselverpakking betekent? Op de expo wordt in het onderdeel ‘transformeren’ het etiket van een chocoladebroodje tot in de details ontleed. De E-nummers staan voor additieven, toegevoegde stoffen, die geen typische voedingsingrediënten zijn. E410 blijkt een verdikkingsmiddel gemaakt van johannesbrood, E475 slaat op vetzuuresters. En ook ‘bètacaroteen’ prijkt op het lijstje met ingrediënten, een kleurstof die onder andere in wortelen voorkomt. Toevoeging aan het broodje moet zorgen voor een meer goudgele kleur. En dat allemaal in een simpel chocoladebroodje…

Berg pistolets

De tentoonstelling staat ook stil bij onze manier van eten, en de toekomst van onze voedselvoorziening. Want de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen: 1,6 miljard mensen op onze planeet neemt meer eten tot zich dan nodig, en aan de andere kant lijdt 800 miljoen mensen aan chronische ondervoeding.
Ergens op het parcours van de expo zweeft een net met 70 kg afval boven je hoofd. In een korte documentaire ernaast zie je een vrachtwagenchauffeur, die al 10 jaar lang het “broodafval” ophaalt in Brussel. Onaangeraakte stokbroden, boerenbroden, pistolets, nog maar 2 dagen oud en goed eetbaar, verdwijnen onverbiddelijk in de vuilniskar richting afvalverwerkingsproces. Om misselijk van te worden, die grootscheepse verspilling en afvalberg die we met z’n allen creëren.

Pizza met wormen

Zal het in 2050 mogelijk zijn om de voorspelde 9 miljard mensen allemaal een bord met gezond, smakelijk en duurzaam eten voor te schotelen? Het staat vast dat we daarvoor op zoek moeten naar nieuwe manieren van eten en produceren. Enkele van de mogelijkheden? Verticale boerderijen, zeg maar patattenvelden in een soort appartementsblokken. Of in laboratoria gekweekt vlees, gemaakt van dierlijke cellen. Of gaan we massaal insecten oppeuzelen of verwerken in voeding? Eiwitten van wormen kunnen blijkbaar perfect verwerkt worden in pizza.

Verder laten koks, kunstenaars, wetenschappers en food-lovers allerhande hun licht schijnen op het telen, eten, transformeren en dromen van voedsel. Een aanrader, zeker en vast met kinderen! Die kunnen zich uitleven in een nagemaakte supermarkt, een cinemazaaltje met winkelkarretjes, een spel waarbij je een maaltijd maakt voor mensen met een verschillend geloof en heel wat filmpjes in de expo.

Een tentoonstelling die je maag doet rammelen, nog tot 3 juni 2012 te bekijken in Tour & Taxis, Brussel.
Inkom: 12 euro (kortingtarieven voor gezinnen, kinderen, studenten, leerkrachten, groepen en B-dagtrips). Op vertoon van de kortingbon uit Visie van deze week  betaal je slechts 9 euro!

www.expo-aantafel.be

Entry filed under: Expo, Jeugd. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Filmfestival: De Groene Loper (Gent) Film: The Invader

1 reactie Add your own

  • 1. Charlotte P.  |  21 november 2011 om 18:35

    heel mooie tentoonstelling met talrijke weetjes, vulgariserende info over hoe we gastronomie naar de toekomst harmonieus met de voedselbehoeftes in 2050 met elkaar kunnen verzoenen met een bevolkingsaangroei tot 9 miljard
    heel wat verschillende informatiekanalen, films, getuigenissen, kunstwerken, interactieve spelletjes, heel mooi uitgevoerd,… een aanrader om ervan te genieten…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: