Film: The Invader

22 november 2011 at 14:07 Plaats een reactie


The Invader (Nicolas Provost)

Een straffe openingsscène die je al meteen kippevel bezorgt, ’t is een kunst om er zo eentje te regisseren. Zeker wanneer het, zoals bij de Belgische filmkunstenaar Nicolas Provost, je allereerste langspeelfilm is. Opdracht geslaagd: we kunnen je verzekeren dat de eerste twee minuten van ‘The Invader’, vanaf morgen in de cinemazalen, op je netvlies en in je oren zullen blijven plakken. Een Afrikaanse vluchteling, Amadou, spoelt aan op een strand op het Italiaanse eiland Lampedusa. Naakte mensen snellen te hulp, een vrouw -topmodel Hannelore Knuts- kijkt nieuwsgierig toe hoe twee jonge mannen spartelen in de branding.

De film won op het filmfestival van Gent al de prijs voor ‘Beste Muziek/Sound Design’. Je moet de festivaljury vanaf de eerste seconde gelijk geven, door de spannende en dramatische, bijna epische score bij de openingsscène. Blijft aan je lijf plakken, en de toon van de film is meteen gezet.

Amadou (magistraal vertolkt door Issaka Sawadogo, die ook te zien was in ‘Swooni’) belandt in Brussel, Europese hoofdstad, op zoek naar een toekomst. Hij komt terecht in een milieu met gevaarlijke criminelen en zwartwerk. De Afrikaan richt al zijn hoop op een toevallige ontmoeting met een Belgische vrouw, waar hij verliefd op wordt. Amadou klampt zich vast aan één strohalm, één vrouw, één onrealistische droom binnen handbereik. Wat zoekt hij? Liefde, seks, een toekomst, geld, begrip, een droom?

Wat zij, Agnès (vertolkt door Stefania Rocca) wil, is van in het begin duidelijk: één ontmoeting (16+!), en that’s it. Het wordt pijnlijk om zien hoe naïef Amadou in zijn liefde en kansen blijft geloven. Het is niet wederzijds en dat zal het ook nooit worden. Agnès voelt zich zichtbaar ongemakkelijk bij de affectie van een eenmalig avontuurtje. Bij het afscheid in de auto zijn haar lippen te mooi en perfect opgemaakt om nog een afscheidskus te geven.

The Invader (Nicolas Provost)

Een zoektocht naar een beter leven mondt uit in ontgoocheling, wraak en wanhoop.Een vriend wordt vermoord, Agnès is een onbereikbare droom, Europa blijkt niet het paradijs te zijn maar een continent van eenzaamheid, uitbuiting, hongerstakingen voor papieren, ellende. Hoe verloren kan je je voelen in een onbekende stad, tussen zoveel mensen die allemaal hun dagelijkse leventje leiden, terwijl het jouwe lijkt stil te staan?

Regisseur Nicolas Provost houdt de personages bewust vaag. Waar komen ze vandaag, wat is hun verleden, wat zoeken en willen ze? “Dit verhaal gaat ook niet over een Afrikaan. Het gaat over u en ik, over elke mens op zoek naar een plaats in de wereld.” Inderdaad. Ieder van ons zoekt een stuk vertrouwen, een sprankje hoop, en wordt daarin vaak net zo hard afgewezen als Amadou.

Verbeelding

Hoe het verhaal afloopt? Het adjectief “verrassend” is een understatement voor het einde van de film. “Zelf in te vullen” is ook van toepassing. “Alle versies zijn even interessant, je kan het verhaal zelf invullen”, vindt de regisseur. Keert Amadou terug naar zijn vertrouwde thuisland? Kan en wil hij dat? Vindt hij een uitweg uit het dal en een beetje menselijk vertrouwen? Stof voor een sequel, of misschien net niet. Maar van ons mag Provost nog wel meer films maken die net zo’n lust voor het oog, het oor en de verbeelding zijn.

Lieve Van den Bulck

The Invader (2011).
Regie: Nicolas Provost
Met: Issaka Sawadogo (Amadou), Stefania Rocca (Agnès), John Flanders, Serge Riaboukine e.a.
Een bijzondere vermelding voor Dieudonné Kabongo in de bijrol van de crimineel Omar. De acteur overleed onverwacht in oktober, tijdens een optreden in een cultureel centrum in Jette.
Muziek: Evgueni Galperine

In de zalen vanaf woensdag 23 november.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Expo: Aan tafel Boekentip: De tuin van Tito (Korneel De Rynck)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: