Actietip: Een duurzame kerst zonder geitenwollensokken

22 december 2011 at 17:11 1 reactie


Nee, je moet voor een duurzame kerst niet per se geitenwollensokken onder de kerstboom leggen of een bord bruine linzen naar binnen werken aan de feesttafel. Eco is hip, en dat zal je geweten hebben! Het netwerk bewust verbruiken speelde ons een hele rist tips voor ecologisch verantwoorde eindejaarsfeesten door, en wij zetten de leukste hier op een rijtje. De Visie-redactie wenst je alvast deugddoende feestdagen en een onvergetelijk 2012!

Tip 1: je outfit

Fashionista’s hebben het al door: swappen is hot! Vis die miskopen uit je kleerkast en ga ze swishen of swappen met andere vrouwen. Niet gegarandeerd dat je naar huis komt met een spetterstuk, maar je verliest er ook helemaal niets mee.

Vind je daar je gading niet, stap dan eens over de drempel van een tweedehandswinkeltje. Dat zijn al lang niet meer de groezelige tentjes van weleer waar je vooral oubollige en stinkende kledingstukken uit overgrootmoeders tijd vindt. In veel steden en dorpen vind je in second hand stores de hipste kledingstukken, vintage en basic, en ook een heleboel originele en stijlvolle accessoires. Drie vliegen in één klap: unieke stukken in plaats van mainstream H&M, spotgoedkoop en ecologische verantwoord!

Tip 2: je looks

Nog een leuke: op de website I Love Eco vind je een overzicht van make-up en verzorgingsproducten met biologisch en plantaardig geteelde ingrediënten: een luxueuze lipgloss met 100 % natuurproducten, haarkleurcrème met plantaardige kleurstoffen (zoals henna, kamille en rabarber) of streelzachte onderhemdjes voor mannen, gemaakt van 100 % biologisch katoen? You name it!

Tip 3: cadeautjes

Hoe goed ook bedoeld: kerstcadeautjes belanden zo vaak in een kast of op zolder, op eBay of op een rommelmarkt. Wil je dit jaar duurzame geschenkjes vinden onder de kerstboom? Mogelijkheden te over.

Laat je vrienden, kennissen en familie weten wat je écht zou willen, of wat je echt nodig hebt. Weinig kans dat je cadeau dan in de prullenmand belandt. Wil je toch nog verrast worden, geef hen dan een aantal verschillende ideeën of een vage omschrijving (“iets van keukengerei” of “een roman of stripboek”). Zo blijft het spannend!

Met sommige cadeautjes maak je ook elders ter wereld mensen blij. Fairtrade producten smaken des te lekkerder als je weet dat ze niet gemaakt zijn voor een hongerloon, en de geschenkjes uit de wereldwinkel worden des te mooier dankzij die wetenschap. Op verschillende plaatsen zijn er ook solidaire kerstmarkten, waarbij de opbrengst gaat naar goede doelen en verenigingen.

Wie echt zelf geen nood heeft aan cadeautjes allerhande, kan ook vragen aan familie en vrienden om geld te geven aan een goed doel. Een voorbeeld: de ngo Wereldsolidariteit. Voor 12 euro geef je een boer in Afrika voedselzekerheid, voor 45 euro geef je een jonge vrouw in Azië een opleiding tot gezondheiswerker. Beter dan een extra paar geitenwollen sokken, toch?

Meer tips voor een duurzame kerst? Welke kerstboom kies je best, hoe versier je die op ecologische én originele wijze, wat tover je op de borden en wat te doen the day after Christmas?

Entry filed under: Actietips. Tags: , , , , , , , .

Groenten uit Balen: win duotickets of de soundtrack! Theater: Testpubliek gezocht voor Crossing (de warm-up)

1 reactie Add your own

  • 1. Van Dael  |  9 april 2012 om 17:50

    Rubriek “speel mee” niet gevonden, Win een rugzak verzonnen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: