Expo: Ziek zijn in de 16de en 17de eeuw

1 februari 2012 at 10:17 1 reactie


Ga je vandaag met een koortsje of diarree nog gewoon naar de huisdokter voor een doosje passende pillen, dan was je in de 16de en 17de eeuw toch net iets minder goed af. Niet dat de zusters en chirurgijnen in het Brugse Sint-Janshospitaal de zieken niet met liefde en zorg omringden, maar de geneeskunde was – om het nog zacht uit te drukken – niet echt geavanceerd. Nog tot 26 februari kan je in Brugge gaan kijken naar de tentoonstelling ‘Van chirurgijns tot pestheiligen. Ziek zijn in Brugge in de 16de en 17de eeuw’.

Je angst voor een bezoekje aan de tandarts volgende week verdwijnt waarschijnlijk als sneeuw voor de zon wanneer je denkt aan de klassieke middeleeuwse tekeningen met tirannieke tandentrekkers. Wat stelt een technisch geavanceerde tandartsboor nog voor in vergelijking met die kloeke trektang?

Maar dat waren de middeleeuwen. In de 16de en 17de eeuw probeerden de toenmalige dokters, apothekers en zusters met de weinige beschikbare middelen een antwoord te vinden op de pest, een beter leven te bieden aan de zieken en troost aan wie ten dode opgeschreven was.

De katholieke devotie was onlosmakelijk verbonden met het verzorgen van de zieken, als één van de zeven werken van barmhartigheid. Vrome katholieke meisjes en zusters konden zich geen beter tijdsbesteding bedenken dan een ziekenbezoek in het hospitaal van de stad. En wij kunnen ons geen leerrijker bezoekje aan een hospitaal voorstellen dan deze expo.

Praktisch:

‘Van chirurgijns tot pestheiligen. Ziek zijn in brugge in de 16de en 17de eeuw’
Nog tot 26 februari. 

Waar? Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38, Brugge
Wanneer? Elke dag, van 9.30 tot 17 uur (maandag gesloten)
Inkom? 8 euro per persoon, 6 euro (met korting), 1 euro (kinderen en jongeren 6-25 jaar) of gratis (kinderen tot 6 jaar en inwoners van Brugge).

Entry filed under: Expo. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , .

Theater: 24 uur van het podium in Antwerpen Film/dvd: Medianeras

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 251.239 bezoekers

%d bloggers liken dit: