Documentaire: The Missing Link

21 maart 2012 at 12:06 Plaats een reactie


Hun trots en zelfrespect,  hun behoefte aan aanvaarding door de maatschappij, hun scherpe blik op de wereld: dat typeert Heidi, Danny, Patricia en Caro in de nieuwe documentaire ‘The Missing Link’ van Fabio Wuytack. De vier zijn opgeleide ervaringsdeskundigen in de armoede. In de film vertellen ze over hun bewogen levensgeschiedenis.“Zij begrijpen dat het een grote uitdaging is om de muren tussen de verschillende werelden te breken”, vertelt Wuytack. “Uitsluiting, er niet bij horen, is het pijnlijkst van alles.”

De 45 minuten durende documentaire ‘The Missing Link’ werd gedraaid op initiatief van vzw De Link. Die organisatie coördineert de vierjarige opleiding van mensen in armoede tot ervaringsdeskundige. Door die opleiding kunnen mensen die armoede aan den lijve ondervonden hebben hun individuele ervaringen verwerken en omzetten in bredere denkkaders over armoede en uitsluiting. Zo kunnen ze onder andere aan de buitenwereld duidelijk maken welke impact armoede heeft op het leven van mensen. Dat doen deze vier in ‘The Missing Link’ met verve.

Vriendschap verboden

Want armoede draait niet alleen om een gebrek aan geld, dat is je na deze documentaire wel duidelijk. Danny, bijvoorbeeld, vermeldt wel dat zijn moeder toen hij klein was gebukt ging onder een schuldenlast. Maar wat vooral in zijn geheugen gegrift staat, is de herinnering aan de vele keren dat hij zich anders en uitgesloten voelde op school. Hoe hij hunkerde om de aandacht en goedkeuring van die mama, die alleen voor zes kinderen moest zorgen. Hoe een goede vriendschap op school verboden werd door de welgestelde ouders van die boezemvriend.

Nestwarmte

“Kinderen in armoede groeien op in emotionele omstandigheden waarbij ze niet genoeg steun krijgen om een fundament als mens op te bouwen”, ziet Fabio Wuytack. “Iedereen kan tegenslag hebben, maar de meeste mensen hebben dan nog genoeg fundamenten om hen steun te bieden. Mensen in armoede hebben die basis vaak niet.” Het belang van nestwarmte wanneer kinderen opgroeien, slaat je als kijker in het gezicht. Je beseft hoeveel geluk je misschien zelf had, en ook hoe sterk de getuigen in deze film zich doorheen hun moeilijkheden hebben geslagen.

Hulpverleners

In de film klinkt kritiek door van de ervaringsdeskundigen. Hulpverleners behandelen hen als een probleemgeval, ze komen thuis op bezoek om hen te vertellen hoe slecht ze bezig zijn.”Ik ben goed in tekenen en muziek”, hoor je in de documentaire. “Ik zag iemand iets stelen om rond te komen. Maar die grens wil ik zelf niet oversteken”, vertelt een ander.

Wie helpt je in je leven?

De hulpverleners komen af met een verzameling kant en klare oplossingen en verliezen de menselijke kant van armoede uit het oog. Keuzes worden gemaakt zonder inspraak. Op de vraag “Wie helpt je in je leven?” antwoorden veel mensen in armoede: “Niemand.” Je moet het geluk hebben iemand tegen het lijf te lopen die je echt kan helpen. “Op een bepaald moment hebben ze oog gehad voor mezelf. Ze hebben mij aan het denken gezet. Ik heb zélf ontdekt dat ik wél iets waard ben.”

www.fabiowuytack.com

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , .

Documentaire: L’ affaire Chebeya, un crime d’État ? Expo: Kadogo, het leven van kindsoldaten in Oost-Congo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: