Crossing: muziektheater met Roma-jongeren

25 mei 2012 at 11:49 Plaats een reactie


Muziektheater in drieluik, gemaakt door Roma-jongeren en in de mysterieuze setting van de Brusselse Begijnhofkerk: kan het nog ongewoner? Redenen te over om te willen gaan kijken naar het resultaat van dit Crossing-project op 31 mei, 1 en 2 juni. “Een verhaal over kruiswegen, een project vol actie”, zo kondigen de jongeren zichzelf aan in een filmpje.

Met percussionisten en jongleurs lokken de jonge theatermakers je de Begijnhofkerk binnen voor hun theatervoorstelling. Over wat daarna volgt, willen ze alleen nog maar verklappen dat er bruggen worden gebouwd – en overgestoken – naar Afghaanse jongeren in het opvangcentrum Klein Kasteeltje als naar de literatuur van Gabriel García Marquez. Er wordt ook plechtig beloofd dat er humor, ontroering, actie en muziek in de avond zal zitten. “Rendez-vous surprise”, siert een slogan de affiche, maar wij zijn nu al verrast door het enthousiasme dat van de Crossing-jongeren afstraalt.

Op vraag van vormingscentrum Foyer uit Molenbeek zette regisseur Kris Kaerts een 15-tal Brusselse Roma-jongeren op het podium. Het project begon als een bescheiden theaterworkshop, maar groeide uit tot een project met een traject. De jongeren namen deel aan de Kunstbende, konden workshops volgen in De Studio in Antwerpen en wisselden ideeën uit met podiumtechnici, gastartiesten en muzikanten.

Vormingscentrum Foyer zet persoonlijke ontwikkelingstrajecten op voor jongeren die in het systeem van deeltijds leren en deeltijds werken zitten. De bedoeling is dat deze jongeren vaardigheden en een goede houding kunnen bijleren en zich kunnen bijscholen in hun talenten en mogelijkheden. Zo kunnen ze aansluiting vinden bij het reguliere onderwijs of bij de arbeidsmarkt.

Hopelijk is dat ook het geval voor deze creatief getalenteerde Roma-jongeren. Zij krijgen in de grootstad vaak te maken met vooroordelen. Of, zoals de begeleidende tekst bij Crossing het treffend verwoordt:

Deze Roma-jongeren,

ze stelen

harten.

Zeker weten.


http://toekan84.be/crossing/wp-content/uploads/2012/05/untitled.bmp

Entry filed under: Jeugd, Muziek, Theater. Tags: , , , , , , , , , , , .

Film: Festival ‘One World’ in Brussel (14-23 mei) Actietip: Zing voor het klimaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: