Expo: Ik was 20 in ’60

7 augustus 2012 at 15:35 Plaats een reactie


Wat deed jij in de jaren ‘60? trok je met flowerpowerbusje en gitaar de wereld rond of ging je in minirok naar de bioscoop voor een film van Brigitte Bardot of Marilyn Monroe? Volgde je de landing op de maan en proefde je voor het eerst een slok Amerikaanse Coca Cola? Die golden sixties, een tijd van ongebreidelde dromen en vrijheid, kun je nu herbeleven met een tentoonstelling in het station van Luik Guillemins.

Een woelige tijd, die golden sixties. De Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie verspreidt zich over alle continenten. Op één nacht tijd wordt in ‘61 in Berlijn een Muur gebouwd, die de stad meer dan 20 jaar lang in twee zal verdelen.

In Vietnam wordt de Koude Oorlog op barbaarse wijze uitgevochten. Israël verrast de wereld met een Zesdaagse Oorlog, waarmee het zijn gebied vervijfvoudigt. In Latijns-Amerika prediken Che Guevara en Fidel Castro de revolutie.

Brand in de Innovation

De economie groeit explosief en bijna elk gezin kan zich een auto, een televisie en een koelkast aanschaffen. De Amerikaanse president John F. Kennedy maakt dankbaar gebruik van de tv, dat nieuwe medium, om zijn populariteit een duw te geven.

Wanneer hij in 1963 op campagnetour in Dallas wordt neergeschoten vanuit een pakhuis, zijn de televisiekijkers live getuigen van het drama. Bij de brand in de Brusselse Innovation brengen journalisten zowaar rechtstreeks en ter plaatse verslag uit van de ramp.

Het land ligt bijna volledig stil wanneer Eddy Merckx op het punt staat zijn eerste Tour de France te winnen. Maar het toppunt van de mediatisering volgt in 1969, wanneer zowat iedere aardbewoner aan het kastje gekluisterd zit voor de landing van de eerste mens op de maan.

War is over

Ook de oorlog in Vietnam komt rechtstreeks tot in de huiskamer. Overal ter wereld zorgen de gewelddadige beelden voor reacties van afgrijzen. John Lennon en Yoko Ono zingen ‘War is over’ en ‘Give peace a chance’ om de bevolking bewust te maken van het stijgende aantal burgerslachtoffers.

Kunstenaars en mensen overal ter wereld komen op straat om te protesteren en hun solidariteit te tonen. In de woelige sixties kon je onmogelijk géén mening hebben over wat er in de wereld gebeurde.

I have a dream

Meezingen met één van de tientallen protestsongs is een must voor mensen met een mening. Boudewijn De Groot steekt zijn kritiek op de Vietnam-oorlog niet onder stoelen of banken in ‘Welterusten, meneer de president’. James Brown maakt een statement met ‘Say it loud, I’m black and I’m proud’, naar aanleiding van de strijd voor burgerrechten voor zwarte Amerikanen.

Een kwart miljoen manifestanten zingt ‘We shall overcome’ tijdens de legendarische mars op Washington, waar Martin Luther King zijn ‘I have a dream’-toespraak houdt. En de hippies protesteren tegen de ongebreidelde consumptiemaatschappij, met protestliederen van Bob Dylan en Joan Baez. ‘Peace and love’ alom.

Yoko Tsuno

‘The times they are a-changing’, zingt Dylan in 1964, en dat biedt ook mogelijkheden. Vrouwen wurmen zich eindelijk los uit het keurslijf van het traditionele rollenpatroon. De rok tot op de enkels verdwijnt in de vuilbak: jonge, hippe meisjes kleden zich in minirok en paraderen in bikini over het strand.

In stripverhalen krijgen ‘mannelijke vrouwen’ als madame Pheip of Bianca Castafiore concurrentie van sexy heldinnen à la Yoko Tsuno, Barbarella en Smurfin. Brigitte Bardot en Marilyn Monroe belichamen de revolutie van de moderne vrouw.

En er wordt ook op de werkvloer gestreden voor gelijke rechten: in ’69 verbiedt een wet werkgevers om vrouwen af te danken wegens zwangerschap of huwelijk. Kun je het je nu nog inbeelden?

Expo: Ik was 20 in ’60

Inkom: 11 euro (volwassenen), 8 euro (jongeren en groepen), 10 euro (60+).
Nog tot 28 april 2013 in het station van Luik Guillemins.
www.expo-goldensixties.be
tel. 04 224 49 38

Entry filed under: Expo, Muziek. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Video: Niemand kiest ervoor om vluchteling te zijn Boek: Ntoma, hij die goede dingen brengt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: