To Do: Schrijf-ze-vrijdag van Amnesty International

18 oktober 2012 at 13:46 Plaats een reactie


Een brief schrijven? Dat lijkt zo ouderwets, nu we bijna allemaal goochelen met internet, sociale media en smartphones. Maar toch nemen tienduizenden jongeren op vrijdag 19 oktober weer de pen vast, om brieven te schrijven die opgesloten activisten voor de mensenrechten moeten vrij krijgen. Omdat die brieven, neergepend op Schrijf-ze-VRIJdag (een initiatief van Amnesty International) wel degelijk resultaat hebben, overal ter wereld.

Het proces tegen de Russische punkband Pussy Riot en de recente moordaanslag op het jonge Pakistaanse meisje dat op haar blog om onderwijs vroeg, bewijzen dat mensenrechten dichterbij dan ooit zijn. Ook jongeren zijn niet ongevoelig aan het protest op internet en sociale media. Daarom nemen ze op Schrijf-ze-VRIJdag massaal de pen vast. In enkele scholen organiseren de jongeren helemaal zelf het initiatief, elders neemt de school de organisatie in handen.

De brieven van dit jaar worden gericht aan de ambassadeur van China in België en aan de Iraanse regering.

In China werd journalist Shi Tao veroordeeld tot tien jaar cel, omdat hij een mail van de Chinese regering doorstuurde aan een vriend in Amerika. In die mail stonden instructies over wat de journalist wel en niet mocht schrijven over de herdenking van de studentenopstand op het Tian An Men plein.

De jonge Iraanse activiste Shiva Nazar Ahari werd twee maanden in een isoleercel opgesloten en veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, plus mogelijk 74 zweepslagen of een extra boete. Reden van haar veroordeling: enkele artikels op internet, waarin ze haar kritische mening op een vreedzame manier uitte.

Al van de schoolbanken af, maar wil je ook meeschrijven? Surf dan naar de site van Amnesty International en word briefschrijver.

Entry filed under: Actietips. Tags: , , , , , , , , , .

To Do: Sing for the Climate, in heel België! Dans/theater: Shakespeare in Love (Let’s Go Urban)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 251.239 bezoekers

%d bloggers liken dit: