Dans/theater: Shakespeare in Love (Let’s Go Urban)

22 oktober 2012 at 23:28 Plaats een reactie


We gaan ons niet wagen aan een stomp met de schouder en een stoere groet met de vuisten tegen elkaar, maar net zo goed hebben we een boodschap voor de jongeren van Let’s Go Urban: respect! Met de nieuwe productie ‘Shakespeare in Love’ brengen 14 jonge boys ’n girls spektakel en emotie op het podium. Met een mix van dans, video, acteerspel en muziek brengen ze de mysterieuze figuur van Shakespeare tot leven, op een manier die je onmogelijk eerder gezien kan hebben.

Het Antwerpse Let’s Go Urban (LGU) is niet zomaar een dansgezelschap. Er vloeide al veel inkt over, maar omdat het die waard is, vatten we nog eens samen: de jonge Antwerpse Sihame El Kaouakibi, toen nauwelijks 23, richtte haar eigen urban dansschool op. Jongeren mogen les volgen, op voorwaarde dat ze ook in de rest van hun leven respect en discipline aan de dag leggen. Op tijd op school komen bijvoorbeeld, of het schooljaar tot een succesvol einde brengen.

In nauwelijks enkele jaren tijd groeide LGU uit tot een plek waar jongeren kansen krijgen, maar ook de verantwoordelijkheid moeten nemen om die volop te grijpen en te benutten. Sihame werd Antwerpenaar van het jaar en de jongeren dragen haar – bijna letterlijk – op handen. Zo blijkt nog maar eens uit de spontane groepsknuffel die ze kreeg na de première van Shakespeare in Love.

‘The mechanics of love’

Maar vooral ook alle respect voor de 14 jonge ladies en gentlemen, van 13 tot 27 jaar oud, op het podium. ‘I am Shakespeare’, ‘No, I am Shakespeare!’, zo vechten vier jongemannen bij het begin een verbale woordenstrijd uit. Met onberispelijk Brits accent, overigens. De humor en kracht van die scène trekken ze in de hele voorstelling door. De vier Shakespeares breken zich het hoofd over de liefde. ‘No man will ever understand the mechanics of love.’ Welke jongere is niet op zoek naar de ware aard van de liefde?

Prachtig om te zien hoe de jongeren die strubbelingen van een poëtische schrijver vertalen in treffende moves. Op het geluid van een krassende pen komen de wispelturige personages van de meester tot leven, ze kronkelen om elkaar heen, vechten, trekken aan en stoten weer af, terwijl de schrijver worstelt met zijn hersenkronkels. Later zwerf je mee door de mist in het hoofd van Shakespeare, tussen de onbereikbare vrouwen die er ronddraaien en hem blijven kwellen.

Nagelbijten

Wauw-momenten krijgt de zaal voorgeschoteld wanneer bijna de hele crew samen een choreografie uitvoert. Als soldatentroep van een ongenaakbare en tegelijkertijd supersexy Queen Elizabeth. Bij een thriller van een gevecht met Shakespeare, wanneer die uit de genade van de Queen valt. En, als grand finale, wanneer de rivaliserende families in Romeo & Juliet het tegen elkaar opnemen. Straf, héél straf, en het publiek wordt heen en weer geslingerd tussen nagelbijten en enthousiast applaudisseren.

Maar ook de rustigere scènes mogen er zijn. Met humor, zoals de jongeman die auditie doet voor de rol van Romeo en die met twee woorden het publiek aan het schateren brengt. Of met romantiek, wanneer Shakespeare en zijn muze – of zijn het Romeo en Juliet? – al draaiend en dartelend de liefde verkennen.

Rondedans

De frêle wereld van de 16de eeuw verenigen met stoere, energieke urban: wie op het idee kwam, moet van een uitdaging gehouden hebben. Maar de opdracht is geslaagd, en dat is nog het meest indrukwekkend wanneer de LGU-dansers hun versie opvoeren van een Victoriaanse rondedans, doorspekt met urban knievallen en elegante draaitjes. Ongezien.

Klein puntje van kritiek: je raakt de draad van het verhaal makkelijk kwijt, zeker als je de gelijknamige film nooit gezien hebt. But that ain’t a bad thing, er valt genoeg te zien op het podium. En één ding is zeker: you ‘ve never seen this before on a stage. ‘Mijn grootste respect voor deze jongeren, die ervoor gekozen hebben om hun leven in handen te nemen’, betuigde Sihame haar eer vlak voor de première. De kracht van de toekomst, dat kunnen we alleen maar beamen.

Shakespeare in Love.
Producer: Sihame El Kaouakibi
Regie & Choreografie: Yves Ruth
Dansers: Jonas Verwerft, Youssef El Kaouakibi, Malik Mohammed, Litho Silva, Valentina Nigro, Roger That, Jay Richmond, Elisabeth Haeck, Caro Coox, Bjorn Loykens, Morena Husson, Sarah Hadadia, Kim Lenearts & Sara Golijan
Voorstelling wordt hernomen in de loop van 2013.

www.letsgourban.be

Entry filed under: Dans, Jeugd, Theater. Tags: , , , , , , , , , .

To Do: Schrijf-ze-vrijdag van Amnesty International Muziek: Oorlogs- en vredesliederen van Wannes Van de Velde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 251.239 bezoekers

%d bloggers liken dit: