Film: Cinema Novo opent met Lebanon

5 maart 2010 at 21:54 Plaats een reactie


'Lebanon' van Samuel Moaz opent Cinema Novo

Van donderdag 11 tot en met zondag 21 maart bedient Cinema Novo voor de 27ste keer liefhebbers van 3-continentenfilms. Op het programma staan 63 films uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Het festival opent op donderdag 11 maart in het Brugse Concertgebouw met de film Lebanon in aanwezigheid van de Israëlische regisseur Samuel Maoz. Deze claustrofobische film is het persoonlijke relaas van Maoz over zijn dienst als pas opgeleide soldaat tijdens de eerste oorlog in Libanon in 1982. Een traumatische ervaring die hij integraal en beklemmend in beeld wist te zetten vanuit het binnenste van een rammelende Israëlische tank. Met dit universele verhaal won Samuel Maoz vorig jaar de Gouden Leeuw in Venetië.

Na Japan in 2009, richt het festival in 2010 zijn focus op Turkije. Turkse auteurscinema is hot op de internationale filmfestivals. In zowel Cannes, Rotterdam als San Sebastián gingen Turkse filmregisseurs de laatste jaren met belangrijke filmprijzen lopen. Een aantal hiervan is te zien in deze focusreeks: Climates van prijzenkind Nuri Bilge Ceylan, My Only Sunshine’ van Reha Erdem (Fipresciprijs in Istanbul, 2008), ‘Pandora’s Box’ van Yesim Ustaoglu (San Sebastián, 2008) en Wrong Rosary’ van Mahmut Fazil Coskun (VPRO Tiger Award in Rotterdam, 2009).

Border

’10 to 11’ van Pelin Esmer en Men On The Bridge’ van Asli Özge vormen een opstapje naar de competitiereeks. In deze reeks dingen negen niet eerder in België vertoonde films mee naar de Camera Novoprijs (een distributiepremie ter waarde van 8.000 euro) en de Amakourouprijs, uitgereikt door de jongerenjury (een geldprijs ter waarde van 1.250 euro). Andere (niet-Turkse) films in competitie zijn Border’, het persoonlijke verhaal van Harutyun Khachatryan over het grensconflict tussen Armenië en Azerbeidzjan in de jaren ’90. Een ontroerend docudrama door de ogen van, jawel, een buffel. Ook ‘Cinco Días Sin Nora’ van de Mexicaanse Mariana Chenillo vinden we hier het vermelden waard. Een film waarin de joodse én katholieke godsdienst met milde humor op de korrel genomen wordt.

In het algemeen programma zijn blikvangers o.a. ‘Mother’ van de Zuid-Koreaanse Bong Joon-Ho en het Colombiaanse Los Viajes Del Vento’ van Ciro Guerra. Slotfilm is het Iraanse Women Without Men’ van Shirin Neshat en Shoja Azari.

Entry filed under: Film, Nieuws. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Prijswinnaars Bo Actietip: Vrouwenbesnijdenis, een gruwelijke martelpraktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: