Film: Rundskop

7 februari 2011 at 16:16 4 reacties


Het regiedebuut van Michaël Roskam Rundskop kreeg meteen een pak lovende kritiek. De beste Belgische film ooit, klonk het. Vooral Matthias Schoenaerts slokte de positieve kritieken op. En opslokken is hier het juiste werkwoord: Matthias Schoenaerts kwam maar liefst 27 kilo spiermassa bij voor deze film.

De achtergrond: de Truiense boerenstiel, de hormonenmaffia en de moord op een politieagent. Maar dat is niet het eigenlijke verhaal, slechts het decor. Een confrontatie van de jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) met het verleden zet een reeks van gebeurtenissen in gang. De film gaat over drama, tragiek, over vriendschap en verraad. Maar bovenal over het lot. Een lot dat je leven bepaalt, waaraan je niet kunt ontsnappen, waarvan je niet kunt herstellen.

Hoe kun je nog een recensie schrijven van een film die door publiek en critici de hemel in geprezen wordt? Welke superlatieven die niet eerder al in de mond genomen werden, kan je nog bedenken? Hoe verwoord je de acteerprestaties van Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval en de anderen zonder in herhaling te vallen? Hoe beschrijf je de begin- en eindscène die je zo naar de keel grijpen, in je buik slaan, op je maag blijven liggen, je verlammen?

Het antwoord is: niet. Ik kan geen woorden, geen zinnen bedenken die andere recensies overtreffen. Hoeft ook niet. Ga gewoon kijken, de hoge verwachtingen worden ingelost.

Entry filed under: Film. Tags: .

Boek: Klein Arabisch Prentenboek (Lucas Catherine) Film: De eenzaamheid van de priemgetallen

4 reacties Add your own

 • 1. asocialgodfella  |  8 februari 2011 om 23:22

  ik zal weer een recensie-uitzondering zijn vermoed ik. het komt vooral doordat ik een Scorsese drama over de (hormonen)maffia verwachtte in de Vlaamse koeienvlaaien. het is eerder een indringend portret geworden van een jeugdtraumadolende boer. absoluut niet slecht maar ikzelf ontbrak het meesterwerkgevoel –> http://filmsseenonscreen.wordpress.com/2011/02/08/rundskop/

  Beantwoorden
 • 2. rieke  |  16 februari 2011 om 10:54

  “a new star is born ” M.S. is the new hype, jawel mannen u leest dit goed. Probeer mee te genieten en niet jaloers te worden, want vele vrouwen vinden hem hot , hot en nog eens “HOT”

  Beantwoorden
 • 3. Flemish Cat  |  2 oktober 2011 om 03:53

  Ja, ik ben enorm onder de indruk van de film en van het feit, dat Michael Roskam er nu mee over de wereld toert. Ik wens hem veel geluk.
  Er bestaat een leuke korte filmkritiek von de Vlaamse film prof. Ernest Mathijs uit Vancouver op YouTube (over “Bullhead”)!

  Beantwoorden
 • 4. acwvisie  |  2 oktober 2011 om 14:48

  Bedankt voor de tip, ‘Flemish Cat’! We willen andere geïnteresseerden die recensie ook niet onthouden:

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 251.239 bezoekers

%d bloggers liken dit: