Film: Made in Dagenham (we want sex)

10 maart 2011 at 17:27 1 reactie


1968, het hoogtepunt van de golden sixties, maar niet voor werkende vrouwen. In de Ford-fabriek in het Britse Dagenham werken op dat moment 55.000 mannen en 187 vrouwen, stiksters. Ze zweten zich (letterlijk) de kleren van het lijf, werken onder een lekkend dak en moeten zonder patroon maar de juiste maten bij elkaar weten te stikken voor de zetelbekleding van de Ford-auto’s. Toch verdienen ze minder dan de helft van hun mannelijke collega’s.

In de zomer van ’68 pikken de vrouwen dat niet langer en maken ze een vuist tegen hun bazen én tegen hun eigen mannelijke vakbondsleiders, die het paternalisme op dat moment hoog in het vaandel dragen. Een staking die tot een sociale dijkbreuk in heel Europa zou leiden. Meeslepend in beeld gebracht in de film Made in Dagenham.

Rita O’Grady (voortreffelijk gespeeld door Sally Hawkins) ontpopt zich tegen wil en dank tot de leidster van het vrouwenprotest. Regisseur Nigel Cole bedt de staking in in het leven van de vrouwen buiten de fabriekspoort. Rita loopt bijvoorbeeld ook op school met haar kop tegen de muur als haar zoon daar geslagen wordt. Ze vindt een onverwachte bondgenoot in Lisa (Rosamund Pike), uitgerekend de vrouw van Rita’s baas. Lisa heeft een diploma geschiedenis, maar wordt door haar man behandeld als een veredelde huisbediende.

Vakbond

De discriminatie van vrouwen duikt overal op, tot in Rita’s eigen vakbond. Haar délégué op de werkvloer steunt haar onomwonden, maar de vakbondsleiding probeert de looneisen van de arbeidsters hardnekkig weg te wuiven. Hun eigen machtsbasis en het status quo is hen meer waard dan de moeilijke strijd voor gelijke loonrechten.

Zelfs hun eigen mannen komen op een bepaald moment in opstand tegen de staking. Zonder stiksters is er immers geen zetelbekleding en dus ook geen auto’s en dus ook geen werk voor de 55.000 arbeiders in de Ford-fabriek. De vrouwen zetten echter door, want ‘je loon moet niet afhangen van het feit of je een lul hebt of niet’, zoals Rita het plastisch uitdrukt.

Dit waargebeurde verhaal is anno 2011 nog altijd brandend actueel, al hebben vrouwen sedertdien natuurlijk al een lange weg afgelegd. Toch blijkt er ook vandaag nog een loonkloof te gapen tussen beide seksen. De vrouwen zijn ondertussen gemiddeld even goed of zelfs beter geschoold dan hun mannelijke collega’s, maar dat vertaalt zich nog niet in loongelijkheid.

Made in Dagenham wrikt alvast de vooroordelen over vrouwen op de arbeidsmarkt genadeloos los. Vooroordelen die helaas ook vandaag nog al te vaak wortel schieten. Het ACV maakt van gelijke loonrechten voor vrouwen anno 2011 alvast een prioriteit.

Peter Heirman

Made in Dagenham, Verenigd Koninkrijk

Regie: Nigel Cole

Met: Sally Hawkins, Rosamund Pike, Bob Hoskins, Miranda Richardson, Geraldine James

De film speelt nu in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: Millennium, Stieg en ik (Eva Gabrielsson & Marie-Françoise Colombani) Film-Expo: De Plastrontrekker

1 reactie Add your own

Plaats een reactie

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 252.019 bezoekers