Actietip: Vrouwenbesnijdenis, een gruwelijke martelpraktijk

12 maart 2010 at 11:42 1 reactie


 

“Ik heb nog nooit een gelukkige besneden vrouw ontmoet. Zelf voel ik me een gehandicapte vrouw. Als je clitoris wordt afgesneden, is dat even traumatisch als wanneer je arm wordt afgerukt of je oog wordt uitgestoken. Ik wil tot mijn laatste adem vechten tegen deze praktijk.” Dat zegt Aissatou Diallo uit Guinee, die op jonge leeftijd besneden werd.

Jaarlijks worden in heel de wereld tussen 100 en 130 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Het merendeel van hen leeft in Afrika. Vrouwenbesnijdenis moet de maagdelijkheid garanderen, maar is eigenlijk niets anders dan een gruwelijke martelpraktijk. Meestal wordt de clitoris gedeeltelijk afgesneden, samen met een deel van de kleine schaamlippen. 80 % van de besneden vrouwen ondergaan deze praktijk. Nog gruwelijker is het wegsnijden van de gehele clitoris, de kleine schaamlippen en een deel van de grote schaamlippen. Nadien wordt het geheel terug dichtgenaaid (infibulatie) en blijft alleen een kleine opening over voor menstruatie en urine.

Gams België, een organisatie die strijdt tegen vrouwenbesnijdenis, voert ook dit jaar campagne rond het thema. Aissatou Diallo werd besneden in haar thuisland Guinee. Ze vluchtte met haar kinderen naar België. “Ik heb hen uit hun vertrouwde omgeving weggerukt”, zegt ze daar zelf over. “Het was een verscheurende keuze, maar ik weet dat ik de juiste beslissing genomen heb.”

Aissatou Diallo

De besnijdenis is een traumatische ervaring voor elk slachtoffer, zowel fysiek als mentaal. Besneden vrouwen hebben problemen bij het urineren, pijnlijke infecties, littekenwonden, incontinentie. Bovendien hebben ze zeer pijnlijke seksuele contacten. Een normaal seksleven is eigenlijk zo goed als onmogelijk. Ook wanneer ze moeten bevallen dreigen zware problemen: geblokkeerde arbeid, scheuren, fistels. Niet zelden bekopen besneden vrouwen een bevalling met hun leven.

Deze vrouwen dreigen ook elk vertrouwen in hun medemens te verliezen. Ze voelen zich vaak (en terecht) verraden door hun ouders die hen dit deden ondergaan. Ze maken veel meer kans op depressie, angstaanvallen en gedragsproblemen.

Een andere, wereldberoemde, ervaringsdeskundige is Waris Dirie. Het Somalische fotomodel werd op amper 3-jarige leeftijd besneden. Ze sloeg de wereld met verstomming toen ze op het toppunt van haar roem met haar verhaal naar buiten kwam. Haar levensverhaal is nu verfilmd. De film Desert Flower komt uit op 17 maart.

Ook bij ons in Europa lopen meisjes en vrouwen uit het Zuiden risico op genitale verminking. Gams België neemt deel aan de Europese campagne End FGM van Amnesty International. De campagne roept de Europese leiders op om krachtig op te treden tegen elke vorm van genitale verminking van vrouwen.

Peter Heirman

Entry filed under: Actietips, Nieuws. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Cinema Novo opent met Lebanon Muziek: Novarock

1 reactie Add your own

  • 1. Desert Flower « Visie  |  17 maart 2010 om 14:32

    […] Desert Flower is een krachtig pleidooi tegen vrouwenbesnijdenis. Meer info vind je hier. […]

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 252.022 bezoekers